eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Moszkva, 2013. május 31.A Sberbank (Szberbank) orosz bank moszkvai székháza a pénzintézet részvényesei éves közgyűlésének napján, 2013. május 31-én. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Nagy ütésnek bizonyultak a nyugati szankciók az orosz nagybanknak

Jelentősen, 78 százalékkal esett a Sberbank tavalyi profitja, részben az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt Oroszországgal szemben foganatosított nyugati szankciók hatására, ami érzékenyen érintette a bankszektor egészét is.

A Sberbank csütörtökön közölte, hogy adózott eredménye 270,5 milliárd rubelre (3,57 milliárd dollár, 1285 milliárd forint) esett az egy évvel korábbi 1246 milliárd rubelről a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti beszámoló alapján.

A nettó kamatbevétel 6,6 százalékkal, 1875 milliárd rubelre, a nettó díj- és jutalékbevétel 15,4 százalékkal, 697 milliárd rubelre nőtt.

A Sberbank működési költségei 1,5 százalékkal, 822 milliárd rubelre csökkentek.

A Sberbank lakossági hitelállománya az év végén 12 ezer 400 milliárd rubel volt, 12,2 százalékkal magasabb a 2021 decemberinél . A vállalati hitelállomány 13,2 százalékkal, 18 ezer 600 milliárd rubelre nőtt.

A rossz hitelekre félretett tartalékösszeg 555 milliárd rubel volt tavaly, mintegy négyszerese az előző év végi 141 milliárd rubelnek.

A Sberbank, amely tavaly szinte az összes európai piacot elhagyta, egyebek között a nagy pénzkiáramlással, valamint részben azzal indokolta a 2022-es nyereségének esését, hogy – több más orosz bankkal együtt – kitiltották a SWIFT nemzetközi fizetési hálózatból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×