eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Kriston Zoltán postás autójába rakja az önkormányzat kézbesítésre váró csomagjait a nyíregyházi 1. számú postahivatal udvarán 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékű karácsonyi ajándékcsomagját.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Van, akinek százezerrel is több lesz a nyugdíja – itt vannak a számok

Minden második nyugdíjasnak legfeljebb 21 ezer forinttal nő a havi járandósága, és háromezren lehetnek azok, akiknek hat számjegyű lesz az emelése.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden jelentette be, hogy januártól 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Az mfor.hu kiszámolta, várhatóan mennyivel emelkednek az ellátások.

Az átlagnyugdíj szintjén az emelés havi közel 27 ezer forintos többletet fog jelenteni, ezzel pedig átlépi az átlag a 200 ezer forintot, egészen pontosan 206 800 forint lesz az összeg. Ha a nyugdíjak mediánértékét vesszük – ez az az összeg, aminél kevesebbet és többet is éppen a nyugdíjasok fele kap, ez 140 ezer forint –, ott az emelés 21 ezer forintot jelent majd.

Értelemszerűen százezer forintos ellátásnál az emelés havi szinten 15 ezer forint pluszt fog jelenteni, míg egymillió forintos nyugdíjnál havi 150 ezer forintot, igaz, ilyen magas nyugdíjban kevesebb mint száz nyugdíjas részesül. Már 690 ezer forintos havi nyugdíj esetén kicsivel több mint 100 ezer forintot fog jelenteni az emelés (103 500 forintot). A statisztikák szerint 500 ezer forintnál nagyobb ellátásban közel ötezer személy részesül.

A portál emlékeztet arra, hogy a 15 százalékos emelés várhatóan nem fogja fedezni a tényleges inflációt, így majd év közbeni korrekcióra is szükség lehet, ahogy idén is történt már két lépésben. Az idén így már 14 százalékkal kellett emelni a nyugdíjakat, de az éves infláció ennél jó eséllyel magasabb lesz.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×