INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

átlagkereset

ár-bér spirál

fizetés

Infláció: már csökken az amúgy növekvő bérek vásárlóereje

Infláció: már csökken az amúgy növekvő bérek vásárlóereje

Infostart

Szeptemberben is folytatódott az átlagkereset szokatlan, éven belüli növekedése Magyarországon, ami újabb bizonyíték arra, hogy elindult az ár-bér spirál. A fizetések növekedése azonban nem tudott lépést tartani az árak robbanásával, így a keresetek vásárlóereje már csökken.

Szeptemberben 504 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon, ami 17,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó átlagkereset 335 ezer forint volt ugyanebben az időszakban – emlékeztet a Portfolio.

Megjegyzik, miután az árak emelkedése meghaladta a bérek emelkedését, ma már csökken a reálkereset. Az infláció szeptemberben 20 százalék fölé emelkedett, miután a bérek nem nőttek ilyen gyorsan, így nemzetgazdasági szinten 2 százalékkal csökkent a reálbér. Tehát az infláció folyamatos emelkedése év közben „megette” a béremelkedést, így a bérek vásárlóereje visszaesik.

Ami a kereseti rangsort illeti, szeptemberben az átlagkereset az információ, kommunikáció területén dolgozók körében és a pénzügyi szolgáltatásban volt kiemelkedő. Mindkét szektorban meghaladta a bruttó 800 ezer forintot. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb a bruttó átlagkereset, mindössze 322 ezer forintos; az összes többi szektorban már 400 ezer forint felett vannak a keresetek.

Mindeközben a gazdasági, igazgatási, érdekképviseleti vezetők, törvényhozók körében

meghaladta a 930 ezer forintot a bruttó átlagfizetés

az idei harmadik negyedévben. A diplomások is kiemelkedően jól keresnek, a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások körében bruttó 720 ezer forint felett volt az átlagkereset.

Nyitókép: Paul Bradbury/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018