eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Paul Bradbury/Getty Images

Infláció: már csökken az amúgy növekvő bérek vásárlóereje

Szeptemberben is folytatódott az átlagkereset szokatlan, éven belüli növekedése Magyarországon, ami újabb bizonyíték arra, hogy elindult az ár-bér spirál. A fizetések növekedése azonban nem tudott lépést tartani az árak robbanásával, így a keresetek vásárlóereje már csökken.

Szeptemberben 504 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon, ami 17,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó átlagkereset 335 ezer forint volt ugyanebben az időszakban – emlékeztet a Portfolio.

Megjegyzik, miután az árak emelkedése meghaladta a bérek emelkedését, ma már csökken a reálkereset. Az infláció szeptemberben 20 százalék fölé emelkedett, miután a bérek nem nőttek ilyen gyorsan, így nemzetgazdasági szinten 2 százalékkal csökkent a reálbér. Tehát az infláció folyamatos emelkedése év közben „megette” a béremelkedést, így a bérek vásárlóereje visszaesik.

Ami a kereseti rangsort illeti, szeptemberben az átlagkereset az információ, kommunikáció területén dolgozók körében és a pénzügyi szolgáltatásban volt kiemelkedő. Mindkét szektorban meghaladta a bruttó 800 ezer forintot. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb a bruttó átlagkereset, mindössze 322 ezer forintos; az összes többi szektorban már 400 ezer forint felett vannak a keresetek.

Mindeközben a gazdasági, igazgatási, érdekképviseleti vezetők, törvényhozók körében

meghaladta a 930 ezer forintot a bruttó átlagfizetés

az idei harmadik negyedévben. A diplomások is kiemelkedően jól keresnek, a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások körében bruttó 720 ezer forint felett volt az átlagkereset.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×