eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Hiányos szakértelem miatt újabb pénzintézetet bírságolt meg az MNB

Az MNB felügyeleti vizsgálata során 32 millió forint bírságot szabott ki a Polgári Bankra többek között vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési, értékvesztés számítási, informatikai, adatszolgáltatási, illetve betétbiztosítási hiányosságok miatt és kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetésére.

A nemzeti bank közleménye szerint a feltárt problémák nem hordoznak rendszerszintű kockázatot, ugyanakkor mielőbbi kijavításuk elengedhetetlen a bank prudens működése szempontjából.

A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálatot folytatott 2019. március 31. napjától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakra vonatkozóan a Polgári Bank Zrt.-nél (Bank), melynek során különösen a vállalatirányítás és a hitelkockázatok kezelése területén azonosított hiányosságokat.

A vizsgálat szinte minden vizsgált témakörben megállapított olyan jogszabálysértéseket, hibákat, amelyek a Bank megfelelő szintű erőforrásainak –

megfelelő számú és szakmailag képzett munkatárs

– hiányára vezethetők vissza. Ilyennek minősült többek között a szabályzatok felülvizsgálatának, a belső ellenőrzés által feltárt hiányosságok határidőre történő megszüntetésének, illetve az ügyfelek, ügyletek éves rendszerességű, megfelelő mélységű és tartalmú átfogó felülvizsgálatának elmaradása.

Nem volt teljeskörű a belső ellenőrzés folyamatainak kidolgozása és a belső ellenőri vizsgálatok nyomonkövethetősége, emellett

hiányos volt a Bank javadalmazási politikája,

illetve a belső kontroll környezetében az összeférhetetlenség vizsgálatának kezelése, valamint hiányosságok merültek fel az alkalmazott csalásmegelőzési rendszer működése során is.

A hitelezési kockázatok kapcsán a jegybank megállapította, hogy nem volt megfelelő a hitelbírálati folyamat szabályozása és nyilvántartása.

A betétbiztosítás terén az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított betétek adatnyilvántartása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

Mindezek alapján az MNB határozatában (a jogsértésekhez igazodó teljesítési határidő kitűzésével) kötelezte a Polgári Bankot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg és erről számoljon be a jegybanknak. A jogsértések miatt az MNB összességében 32 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×