eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) neve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi székházán Budapesten 2013. október 1-jén. Szeptember 16-án Országgyűlés elfogadta az MNB-ről szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a PSZÁF-ot, ez utóbbi megszüntetésével.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Már a bankszámláinkat támadják – KiberPajzzsal vágnak vissza a hatóságok

Az utóbbi években a koronavírus-járvány hatására drasztikusan megnövekedett a kibertámadások száma. A Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség együttműködést kezdeményezett több szervezettel közösen az adatok védelmének érdekében.

Mostanra minden szereplő érzékeli az online csalások számának növekedését. A pandémia kiterjesztette az elektronikus kommunikációt, ezért egyre többen használják a digitális teret, és felerősödtek azok a támadások, amelyek közvetlenül az ügyfeleket érintik – mondta a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Szervezetek Felügyeletéért és Fogyasztóvédelemért felelős alelnöke.

"Nem elsősorban a banki infrastruktúrát támadják a csalók, hanem akár a pénzügyekben járatos vagy nagyon tudatos ügyfelek is áldozatul eshetnek a csalóknak. Az utóbbi időkben egyre kifinomultabb technikákat látunk" – fogalmazott Kandrács Csaba.

Az alelnök kiemelte: összességében stabil és biztonságos a hazai elektronikus pénzforgalom, de vannak olyan trendek, amelyekre oda kell figyelni. A visszaélések aránya a teljes forgalomhoz képest egyelőre elenyésző – bőven 1 százalék alatti –, viszont a csalások mértékének növekedése lépésre készteti a résztvevőket.

2019-ben száz alatt volt a banki átutalásos visszaélések száma, 2020-ban ezer, 2021-ben pedig már 2500 feletti.

Tehát minden évben megtízszereződik az arány. Az MNB alelnöke a csalók módszerei között említette azt, amikor a bűnözők telefonon keresik meg a magánszemélyt bankjuk nevében. Arról tájékoztatják az ügyfelet, hogy gyanús utalást észleltek, és azt kérik tőle, helyezze át technikai számlára a megtakarításait, ez azonban egy hamis számla.

A Magyar Bankszövetség főtitkára előadásában úgy fogalmazott: miénk az adat, nekünk kell megvédeni, megkerülhetetlen viszont az ügyfél bevonása a védekezésbe. Kovács Levente is hozott példákat arra, melyek lehetnek a tipikusan gyanús ügyletek. A kibertámadás veszélyét jelezheti

  • az olyan e-mail vagy telefonhívás, ahol sürgetnek minket,
  • ha túlságosan jó ajánlatokat kapunk,
  • a szerencsejáték-nyeremények különösen akkor, amikor előtte nem is veszünk rajta részt,
  • azok az e-mailek, melyekben azt jelzik, a számlánkra jelentős mennyiségű összeg érkezett.

A kibervédelmi összefogás a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete és az Országos Rendőr-főkapitányság közreműködésével jön létre. A KiberPajzs elnevezésű projekt céljai között szerepel többek közt a kiberbiztonsági hatósági és piaci folyamatok elemzése, továbbfejlesztése, a jó gyakorlatok gyűjtése és a minél erősebb és hatékonyabb pénzügyi kibervédelem biztosítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×