eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Több magyar területen is van a szélerőművekhez szükséges időjárás

Két év alatt az éves energiafogyasztás öt százaléka kiváltható lenne szélenergiával. Egyebek közt erről is beszélt az InfoRádiónak az Energiaklub ügyvezető és szakmai igazgatója.

Magyarország ugyan kevésbé szeles terület, egyes országrészekben mégis az átlagosnál élénkebb a légmozgás - közölte az InfoRádióval az Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati szakértője.

Lakatos Mónika elmondta, hogy vannak az országban olyan régiók, mint például az Alföld közepe, a Dunántúli középhegység és általában az Észak-Dunántúl, ahol az éves átlagnál magasabb, 3,5-4 méter per szekundumos szélsebességeket mérnek.

Ezek a területek alkalmasak szélerőművek telepítésére.

A technológia ugyanis az utóbbi években annyit fejlődött, hogy Magyarországon is hatékonyan hasznosítható lenne a szélenergia. Ezt már Méhes Martina, az Energiaklub ügyvezető és szakmai igazgatója mondta az InfoRádióban.

Ehhez azonban szükség lenne arra a jogszabályváltozásra, amit a technológiai és ipari miniszter szerint már fontolgat a kormány.

A jelenlegi szabályozás ugyanis a lakott területektől számított 12 kilométeren belül megtiltja a szélerőművek építését,

ez pedig gyakorlatilag ellehetetlenítette ennek a megújuló energiaforrásnak a terjedését. Emellett a villamosenergia-hálózathoz való csatlakozás lehetőségét is meg kellene teremteni, illetve a hálózat fejlesztése is szükséges lenne – hangsúlyozta Méhes Martina.

Felidézte: néhány hónappal ezelőtt a Mavir jelezte, hogy további időjárásfüggő megújulóenergia-forrásokat, így szélerőműveket sem tud a villamosenergia-hálózat befogadni. Hacsak a szélerőműparkot létesítő befektető nem fizeti ki a csatlakozási pont létesítését.

Az Energiaklub vezetője szerint azonban

"a szélerőművek üzemeltetése még akkor is jövedelmező lenne, ha a beruházók állami támogatás nélkül építenék ki a csatlakozási pontokat."

A szélerőművekkel nemcsak a befektetők, hanem az ország is jól járna – tette hozzá a szakember. Méhes Martina megjegyezte azt is, hogy világviszonylatban a szélenergia számít a legolcsóbb megújuló energiaforrásnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×