eur:
382
usd:
353.55
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Businessman holding smartphone and showing holographic graphs and stock market statistics lost profits. Concept of growth planning and business strategy. Display of bad economy form digital screen.
Nyitókép: A. Martin UW Photography/Getty Images

Bezuhant a magyarok fizetőképessége

2021 őszéhez képest jelentősen csökkent a háztartások fizetőképességi indexe – derült ki a GKI által az Intrum követeléskezelő társaság kérésére készített felmérésből.

Bár az idei első negyedévben még növekedett a magyar háztartások fizetőképességét jelző index – kifejezetten magasnak számított az elmúlt évek átlagát figyelembe véve –, a harmadik negyedévben már jelentős visszaesés volt tapasztalható – mondta Deszpot Károly, az Intrum értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója.

A fizetőképességi index az elmúlt tíz évben a 20–60 pontos tartományon belül mozgott, a Covid-időszakot megelőzően – köszönhetően a konjunkturális hatásoknak – jellemzően a 60-as értéken állt. Főként a kormány gazdaságélénkítő politikája miatt 2022 első negyedévében szintén magas értéke volt (45 pont), majd

a harmadik és negyedik negyedévben az elmúlt 10 év legalacsonyabb szintjére zuhant vissza.

Összehasonlításképpen: az index az elmúlt tíz évben, a 2008-as válságot követő időszakban, 2012 és 2013 körül volt a legalacsonyabb értéken: mínusz 56 pont körül. Azt követően, ahogy a gazdaság beindult, folyamatosan emelkedett a pandémia kezdetéig. A Covidnál volt egy bezuhanás (18,9 pontig), amit egy visszaépülés követett – folytatta a szakértő –, a mostani harmadik negyedéves érték (12,6 pont) viszont ismét a járványidőszak alatti érték alá esett.

A fentiek a gyorsuló inflációhoz, a gyengülő forinthoz, de elsősorban az energia- és rezsiárak emelkedéséhez vezethető vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×