eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hungarian coat of arms in the new 10000 forint banknote
Nyitókép: dobok/Getty Images

Új tőkealapot hoz létre a kormány

Jön a Nemzeti Tőkeholding, az eredményesebb működés érdekében.

Egy egységes Nemzeti Tőkeholding létrehozásáról döntött a kormány – hangzott el a Gazdaságfejlesztési Minisztérium hétfői háttérbeszélgetésén, ahol egyébként a kormány szombaton bejelentett intézkedéseiről adtak bővebb tájékoztatást, amikről bővebben itt és itt írtunk.

Lóga Máté államtitkár tájékoztatása szerint a Nemzeti Tőkeholding egységes keretbe rendezi az állami hátterű tőkealapokat – számolt be a Porfolio. Úgy fogalmazott, ezt a piacot eddig a széttagoltság jellemezte, ezért „egy közös köntösbe öltöztetik”, egy egységes irányítási struktúrában. Jelenleg 65 tőkealap van (köztük az Eximbank alapjai, ahol kisebbségi tulajdonos az állam), a kihelyezhető forrásaik meghaladják az 1000 milliárd forintot.

Az NTH-t 2023. január 1-től alakítják ki a gazdaságfejlesztési miniszter irányítása alatt. Új állami tőkealap már csak az új struktúrában, az NTH ernyője alatt hozható létre. Az új tőkeholding menedzsmentjét a közeljövőben fogja ismertetni Nagy Márton tárcavezető.

A Portfolio cikke szerint a tőkealapok mintegy egyharmada alulteljesítő, ahol a kihelyezett források mértéke nem érte el az elvártat („zombialap”), ez volt az egyik oka, hogy az állam új rendszert állít fel. Az alapok (mivel a legnagyobb részük vegyes, részben magántőkével működtetett) nem szűnnek meg, „csak” az irányításuk változik meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×