eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Closeup of a caucasian adult person pressing on ATM machine keypad number to withdraw cash money.
Nyitókép: PKpix/Getty Images

Nagy szakadékot talált Magyarországon a Világbank

A bankolási szokásokat és a pénzügyi szolgáltatások igénybevételének mértékét vizsgálva állt össze a Global Findex Database. Magyarország a lemaradókat tekintve a kivételek között szerepel rajta.

Először is fontos tisztázni, miért fontosak a banki és más, pénzügyi számlák. Ezek nélkül az emberek informális úton kezelik a pénzüket, általában készpénzt használnak. Ám ez kevésbé biztonságos, valamint kimaradnak egy sor olyan szolgáltatásból is, amelyek a segítségükre lehetnek megtakarításaikban vagy baj esetén.

Az adatok azt mutatják, hogy azok a háztartások, amelyek hozzáférnek a pénzügyi szolgáltatásokhoz ellenállóbbnak bizonyulnak a pénzügyi válságok idején. A dolgozók, akiknek a bérét közvetlenül a számlájukra utalták, több megtakarítással rendelkeztek, mint azok, akiket készpénzben fizettek ki - írta a friss Global Findex Database adatait ismertetve a Portfolio.

A Világbank 2021-es kutatásában - amely a koronavírus-járvány alatt zajlott, 125 000 ember megkérdezésével 123 országból - felállított indikátorok a formális és informális pénzügyi szolgáltatások igénybevételének, valamint hozzáférhetőségének szintjét mutatják. A tanulmányban elsősorban a kártyahasználatot, valamint a mobilos és internetes fizetési lehetőségeket vizsgálták.

Világszerte még mindig sokan kapják készpénzben a kormányzati kifizetéseket (pénzügyi ellátások, nyugdíj, segélyek stb.). A Világbank térképe alapján úgy tűnik, Magyarországon

még mindig 1 milliónál többen kapják készpénzben ezeket a transzfereket.

A legtöbben a kutatás szerint azért nem nyitottak számlát, mert nem állt rendelkezésükre elegendő pénz, vagy mert egyszerűen túl messze éltek a legközelebbi pénzügyi intézménytől. A Világbank kutatói szerint azonban ezek a hiányosságok könnyen kezelhetők. Az "alulbankoltak" kétharmada nyilatkozott úgy, hogy hiába nyitott számlát, segítség nélkül nem tudta volna használni azt. Azok a számlatulajdonosok, akik családtagjaikra, vagy banki ügynökökre szorulnak a számlakezelésben a pénzügyi visszaéléseknek is sokkal jobban ki vannak téve.

Magyarországgal kapcsolatban egy fontos dologra is rámutatott a Világbank kutatása. A magasabb jövedelmű országokban általában nincs nagy szakadék a számlatulajdonosok arányában a gazdagabb és a szegényebb rétegek között, és szinte mindenki rendelkezik számlával. Van azonban néhány kivétel: a tanulmány Horvátországot, Magyarországot és Uruguay-t emelte ki, mint

olyan országokat, ahol a számlatulajdonosok arányát illetően kétszámjegyű különbség mutatható ki a háztartások leggazdagabb 60 százaléka és a legszegényebb 40 százalék között.

A Világbank kutatása egyébként 88 százalékra mérte Magyarországon a számlatulajdonosok arányát a felnőtt lakosságon körében, a számlatulajdonos nők aránya 87 százalék volt, a háztartások legszegényebb 40 százalékán belül pedig 81 százalék rendelkezett számlával.

A Magyar Nemzeti Bank 2020-as felmérése szerint ugyanakkor még a háztartások legalsó vagyoni decilisében is 80 százalék volt a folyószámlával rendelkezők aránya.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×