INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

infláció

török

gazdaság

Inflation, growth of food sales, growth of market basket or consumer price index concept. Shopping basket with foods on arrow. 3d illustration

83,45 - ez Törökország új, történelmi inflációs adata

Infostart / MTI

A közlekedési szolgáltatások 117,7 százalékkal, az energiaárak 133 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 93,1 százalékkal drágultak.

Szeptemberben már tizenhatodik hónapja gyorsult a fogyasztói árak növekedésének üteme Törökországban, az infláció 24 éves csúcsra emelkedett.

Az ország statisztikai intézete (Turkstat) adatai szerint szeptemberben az árak 1998 júliusa óta a legnagyobb mértékben, éves viszonylatban 83,45 százalékkal nőttek. Augusztusban 80,2 százalékos volt az infláció.

A lakhatás és a rezsi ára 84,7 százalékkal, a közlekedési szolgáltatások 117,7 százalékkal, az energiaárak 133 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 93,1 százalékkal drágultak.

A fogyasztói árak szeptemberben 3,08 százalékkal nőttek augusztushoz képest, amikor 1,5 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Egy független szakértőkből álló szervezet a statisztikai hivatalénál jóval nagyobb, 185,27 százalékos éves inflációt mért szeptemberben.

Az infláció ütemének növekedése ellenére a török jegybank szeptemberben 13 százalékról 12 százalékra csökkentette az alapkamatot. A török jegybank ezzel már a második egymást követő hónapban csökkentette az irányadó kamatot, amelyet tavaly decembertől idén augusztusig szinten tartott.

A Standard & Poor's az eddig is a magasan spekulatív "B pluszról" egy fokozattal "B"-re rontotta Törökország adósi besorolását, amit "stabil" kilátással látott el.

Törökország adósi minősítése ezzel Mongólia és Egyiptom szintjére került.

Az S&P egyebek között Törökország rendkívül laza monetáris politikája, alacsony nettó devizatartaléka és államháztartási hiányának növekedése alapján döntött a besorolás rontásáról. A hitelminősítő szakértői szerint a jövő évi parlamenti és elnökválasztás előtt a török döntéshozók a növekedést helyezik előtérbe a pénzügyi és monetáris stabilitás helyett.

A leminősítés nagyjából egy évvel azután történt, hogy Törökország a tomboló infláció ellenére elkezdte csökkenteni a kamatlábakat, amit Recep Tayyip Erdogan elnök is támogat. A hitelhez való könnyű hozzáférés a török lírát is megviselte, értékének több mint felét veszítette el az amerikai dollárral szemben.

Törökország hitelminősítését mindhárom nagy ügynökség rontotta az elmúlt három hónapban. A Moody's Investors Service augusztus elején, a Fitch Ratings júliusban minősítette le Törökországot.

Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018