eur:
393.13
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Young woman with red hair buying groceries in a local supermarket, feeling depressed by the high prices in the store and leaning on her shopping cart
Nyitókép: Brothers91/Getty Images

Áremelkedés: negyedszázados rekord dőlhet meg, rendkívüli adat várható – a nagy ugrás csak most jön

Várhatóan augusztusban is tovább emelkedett az infláció, az év végére pedig akár a 20 százalékot is elérheti a drágulás üteme, amire 1996 óta nem volt példa. A szakértők többsége szerint továbbra is az árstopok fenntartásától függ, mikor tetőzik az infláció, de az igazi kérdés már inkább az, mennyivel emelkedik 20 százalék fölé a ráta.

A Portfolio által megkérdezett elemzők átlagosan 15,7 százalékos áremelkedést várnak augusztusra, vagyis a jegybank által korábban jelzett (15-16 százalékos) sáv felső felében alakulhatott az infláció. A nyolc elemző közül egy „jósolt” kicsivel 15 százalék alatti értéket, kettejük szerint viszont az MNB számításainál is magasabb lehet az áremelkedés.

Az élelmiszerek esetében folytatódhatott az intenzív drágulás, a ruházkodási cikkeknél viszont szezonális okok miatt havi szinten csökkenés várható – vélekedett a CIB Bank elemzője. Trippon Mariann a tartós fogyasztási cikkeknél nem számított érdemben mérséklődő inflációs nyomásra, ami igaz lehet a szolgáltatásokra is.

Az Amundi befektetési igazgatója szerint a forint gyengülése valószínűleg tovább emelte az iparcikkek inflációját, de a piaci szolgáltatásoknál is további drágulást várt.

A nagy ugrás azonban a szeptemberi inflációban várható, amihez irányadó lehet

az európai metodológiával számolt HICP index, mely már augusztusban tartalmazni fogja a rezsiemelés hatását – tette hozzá Kiss Péter.

Az ING Bank elemzője szintén nagy bizonytalansági tényezőként említette üzemanyagárat. Számításaik alapján nagyjából egy százalékponttal emelheti a havi alapú inflációt az ársapka változása. Virovácz Péter úgy véli, az éves bázisú élelmiszerár-emelkedés tovább erősödhet és akár a 30 százalékos értéket is elérhető. Mások mellett megjegyezte: augusztusban nem beszélhetünk majd csúcspontról, hiszen szeptemberben jelenik meg a fogyasztóiár-indexben a rezsicsökkentés átalakítása, ami újabb százalékpontokkal emelheti az inflációs mutatót. Emellett a Magyar Telekom által bejelentett díjkorrekció a szolgáltatások áremelkedési üteméhez ad majd némi többletet.

Folytatódott az áremelkedés gyorsulása szinte minden téren, különösen az élelmiszeráraknál, ami továbbra is okozhat meglepetést – értett egyet kollégáival Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető makroelemzője.

Összességében közel 2 százalékos hó/hó index jöhet, ami augusztus hónapban, amikor havi szinten általában alig változnak vagy csökkennek az árak a szezonalitás miatt, egészen rendkívülinek számít – kommentálta Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője.

Azt továbbra sem tudni, mikor tetőzhet végre az éves alapú infláció, aminek az időpontja folyamatosan kitolódik, sőt,

egyelőre érdemi lassulást sem látni

– jegyzi meg a Portfolio, ami szerint most elsősorban az árstopok kivezetésétől függhet, mikor éri el a csúcsot az áremelkedés. A jelenlegi szabályozás októberig érvényes az élelmiszerek hatósági árára és a 480 forintos üzemanyagárra is, nagy kérdés utána mi jön.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 07:13
×
×
×
×