INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

mezőgazdaság

élelmiszerár

infláció

éhinség

Arrival of the storm on the countryside

Mit sem érezni, hogy zuhanóban az élelmiszerek világpiaci árai

Infostart

A világpiaci áremelkedés, csökkenés, ha csúsztatva is, itthon a boltokban is látszódni fog, bár ennek még egyelőre semmi jele.

Júliusban estek a világpiacon az alapvető élelmiszeripari termények árai, derül ki a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének világpiaci élelmiszer-árindexéből. Ez júliusban 8,6 százalékkal mérséklődött, elsősorban a gabonafélék és az étolajok áresése miatt. Az árak a világpiacon már a negyedik egymást követő hónapja csökkennek, ennek ellenére átlagosan 13 százalékkal a tavaly júliusi világpiaci árak felett vannak.

A júliusi csökkenés volt a legmeredekebb havi esés az index értékében 2008 októbere óta, amit a növényi olaj- és gabonaindexek jelentős eséséhez vezetett. Esett a cukoré, a tejtermékeké és a húsé is, de kisebb mértékben.

A világpiaci árak mérséklődése az egész világ számára jó hírt jelent, az más kérdés, hogy az árfolyamhatásokon keresztül ez mire lesz elegendő a különböző piacokon.

A forint gyengülése miatt például a magyarországi árak még emelkedhetnek,

ám ha egyszer megindul a forint erősödése, akkor az árak is csökkenni tudnának – írja a Népszava.

A világpiaci árak normalizálódnak az ukrajnai háború okozta sokk után, de még nem múlt el a veszély – ezt már a Világbank mezőgazdasági szakértői állítják. A rekordmagas élelmiszerárak globális élelmiszerellátási válságot okoztak, amely további milliókat sodor a mélyszegénységbe, fokozza az éhezést és a alultápláltságot. Az emelkedő élelmiszerárak nagyobb hatással vannak az alacsony és közepes jövedelmű országok lakosaira, mivel jövedelmük nagyobb hányadát költik élelmiszerre, mint a magas jövedelmű országokban élők. Az élelmiszerárak már korábban is magasak voltak, és a háború még magasabbra hajtja az élelmiszerárakat. A leginkább érintett áruk a búza, a kukorica, az étkezési olajok és a műtrágyák. A Világbank értékelése szerint

globálisan továbbra is riasztóan magas az éhezési szint.

Az éhezők száma 2021-ben 828 millióra nőtt, ami 2020 óta körülbelül 46 millióval, 2019 óta pedig 150 millióval emelkedett.

Nyitókép: DEBOVE SOPHIE/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018