eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Így értelmezi a kormány a KSH által közölt béradatokat

"Közel kilenc százalékkal növekedtek a reálkeresetek az év első öt hónapjában, ezzel 113 hónapja töretlenül tart a reálbérek emelkedése Magyarországon" – tudatja közleményében az innovációs tárca.

A járvány, a háború, a háborús gazdasági válság és háborús infláció ellenére tovább nőttek a reálbérek, közel kilenc százalékkal növekedtek a reálkeresetek az év első öt hónapjában, ezzel 113 hónapja töretlenül tart a reálbérek emelkedése Magyarországon – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A bruttó és nettó bérek egyaránt 18,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, a magas bérdinamikához a minimálbér, a szakmunkás bérminimum növekedésén, valamint az előre ütemezett közszféra béremeléseken túl a versenyszféra keresetemelései is nagymértékben hozzájárultak. A fizetések vásárlóerejét védik az árstopok és a rezsicsökkentés fenntartása.

A közlemény szerint 2022. január-májusban a 2010-es év azonos időszakához képest a bruttó keresetek 147,6 százalékkal, a nettó keresetek kedvezmények nélkül 152 százalékkal, a családi kedvezménnyel számolt nettó keresetek pedig csaknem 161 százalékkal emelkedtek. A 2010 és 2021 között a reálkeresetek emelkedése kedvezmények nélkül 66,6 százalék, a kedvezmények figyelembe vételével 72,7 százalék volt. 2021-ig 93,3 százalékkal nőtt az egy gyermeket nevelők kereseteinek reálértéke, a kétgyermekeseké 124,6 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig 128,6 százalékkal emelkedett.

Idén januártól közel 20 százalékos emelkedést követően a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra nőtt Magyarországon, ami a régiós országok mindegyikénél magasabbnak számít. A kötelező legkisebb keresetek a 2010-es szint csaknem háromszorosára nőttek, így a minimálbér már magasabb, mint tizenkét éve az átlagbér volt. Idén ismét kétszámjegyű bérnövekedés valósulhat meg, amelyet az év eleji kedvező konjunktúra, a bérminimumok várható emelésének tovagyűrűző hatása mellett a közszféra bérfejlesztései is ösztönöznek.

A foglalkoztatottak száma tavaly nyár óta 4,7 millió körül alakul, Magyarországon többen dolgoznak, mint a rendszerváltás óta bármikor. A munkanélküliségi ráta a baloldali kormányzás utolsó évéhez képest nagyjából a harmadára csökkent. Az álláskeresők számában az elmúlt hónapokban regisztrálták a valaha volt legalacsonyabb értékeket és folytatódik a munkaalapú gazdaság kiépítése, hiszen a kormány kiemelt vállalásai közé tartozik a teljes foglalkoztatás megvédése - olvasható a TIM közleményében.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×