eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: unsplash.com

Lejtmenetben a személyi számítógépek piaca

Komoly visszaesést hozhat az idei év a PC-k piacán, az IDC előrejelzése alapján a tavalyihoz képest több mint 8 százalékkal csökkenhet a leszállított eszközök száma.

Idén várhatóan 321,2 millió személyi számítógépet szállítanak majd le a gyártók világszerte az IDC előrejelzése szerint. Ha pontosnak bizonyul a piackutató cég prognózisa, az azt jelenti, hogy 2021-hez képest 8,2 százalékos visszaesés jön ebben az évben – írja a VG, hozzátéve, hogy a társaság elemzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy még ezzel a viszonylag komoly csökkenéssel is a pandémia előtti szint fölötti forgalom várható a PC szegmensben.

Mindez az érkező új eszközöknek, az üzleti szektorban, illetve a feltörekvő piacokon tapasztalható, továbbra is erős keresletnek lesz köszönhető. A piackutató szakértői azzal számolnak, hogy jövőre már ismét bővülés várható a leszállított személyi számítógépek számában, és a pozitív trend a következő pár évben is kitart. Azonban az idei látványos visszaesés miatt a 2026-ig tartó előrejelzési időszakban összességében 0,6 százalékos átlagos éves csökkenés várható.

A vizsgált periódus végén egy év alatt 339 millió PC-t szállíthatnak le a gyártók.

„Az alapanyaghiány jó ideje érinti az iparágat, a Kína egyes részein – a Covid-járvány miatt bevezetett – lezárások pedig tovább mélyítik a problémát, mivel a gyárak nem jutnak elegendő alkatrészhez. Ahogy az orosz–ukrán háború és az infláció is ront a helyzeten – magyarázta Ryan Reith, az IDC egyik felelős alelnöke. – Az elemzésünk szerint az üzleti szektorban marad az erős kereslet, de a lakossági piacon és az oktatásban a növekvő aggodalmak és bizonytalanság miatt a vásárlások csökkenése tapasztalható.”

A piackutató cég összesítése szerint a január–márciusi időszakban egyébként 80,5 millió személyi számítógépet szállítottak le a gyártók, ami éves összevetésben 5,1 százalékos visszaesést jelentett.

Az elmúlt két év viszont kimondottan jól sikerült a személyi számítógépek piacán, 2020-ban és 2021-ben is tíz százalék fölötti bővülés volt tapasztalható. A múlt évben összesen 348,8 millió PC-t szállítottak le, ez 14,8 százalékos bővülést jelentett 2020-al összevetve, hasonló mértékű fejlődésre utoljára 2012-ben volt példa.

Ráadásul az IDC szakértőinek elemzése szerint ha nem lettek volna a logisztikai kihívások, illetve az ellátási hiányosságok, még jóval nagyobb is lehetett volna a forgalom a kereslet alapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×