eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Road rollers building the new asphalt road
Nyitókép: i-Stockr/Getty Images

Csúcsra jártak a közbeszerzések

Intenzív a verseny a hatóság szerint, az építési beruházások adták a közbeszerzési eljárások nagy részét.

Rekordév volt a közbeszerzésben tavaly, 2021-ben a közbeszerzési piac mérete meghaladta a 4221 milliárd forintot, ebből több mint 2500 milliárd forint jutott a kkv-knak - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

A hatóság 2021-es gyorsjelentését ismertetve azt írták: a tavalyi 7676 darab közbeszerzési eljárás értéke 23 százalékkal haladta meg a koronavírus-járvány előtti utolsó "békeévben", 2019-ben elért 3430 milliárd forintot, illetve ennél is nagyobb mértékben a 2020-as 3263 milliárd forintot.

Tavaly is értékben az építési beruházások adták a közbeszerzési eljárások túlnyomó részét, 62,4 százalékát, míg darabszámban 38,9 százalékát. 2020-hoz képest ez a kategória ezermilliárd forinttal bővült. Az eljárások egyharmada (33,9 százalék) volt árubeszerzés, értékben ez a kategória 17,1 százalékot tett ki. A közbeszerzések 27,2 százalékát, értékben 20,5 százalékát adták a szolgáltatás-megrendelések tavaly.

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a közlemény szerint a folyamatokat elemezve kiemelte: 2020-ban véget ért a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak, és tavaly elkezdődött a 2021-2027-es,

a periódusok végén jellemzően csökken a közbeszerzési eljárások száma, míg az új elején ismét megemelkedik.

"A Partnerségi Megállapodással, illetve a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervvel kapcsolatos tárgyalások elhúzódása a közbeszerzések dinamikájára nincs hatással, mert a kormány előfinanszírozza az ezekből megvalósítandó projekteket, és az Európai Bizottság egyébként is mindig utólag számolja el az uniós forrásból megvalósított beruházásokat" - tette hozzá.

A közlemény kiemeli, hogy a kis- és közepes vállalkozások hagyományosan jól teljesítenek a hazai közbeszerzéseken: az utóbbi három évben rendre megközelítette a 90 százalékot a kkv-k által elnyert beszerzések aránya, és ezt igazolja az is, hogy tavaly rekordértékben, 2521 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket kkv-k.

A gyorsjelentés szerint az eljárások terén intenzív a verseny.

Ezt jelzi, hogy az egyajánlatos eljárások aránya értékben tavaly 14,3 százalékra csökkent a 2020-as 18,4 százalékról az uniós eljárásrendben (nagyértékű beszerzések terén), míg a nemzeti eljárásrendben 9,2 százalékról, 8,5 százalékra csökkent. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma alacsony, tavaly 260 volt. 2021-ben a megelőző évhez hasonlóan átlagosan 6,7 ajánlat érkezett be egy közbeszerzési eljárásra.

A gyorsjelentésben kiemelik azt is: az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb, 2020-ra vonatkozó Belső Piaci Eredménytábla 10. indikátora szerint a magyarországi ajánlatkérők minden információt megadnak, nincsenek eltitkolt adatok a közbeszerzésekben, ez Magyarországon 100 százalékos átláthatósági eredményt mutat, amivel az elsők között van az európai országok között.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×