eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Külföldre csábul sok végzős mérnök

Sok magyar hallgató külföldi tapasztalatszerzésben gondolkodik, helyükön pedig van ki megjelenjen. Felmérték.

Ugrásszerűen megnőtt azon külföldi diákok száma, akik műszaki felsőfokú tanulmányaik befejezése után magyarországi nagyvállalatnál szeretnének elhelyezkedni pályakezdő mérnökként - ismertette az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) legfrissebb felmérése eredményét.

A közlemény szerint az idei egyetemi, főleg vidéki campusokon megtartott állásbörzéken 80-90 százalékban határon túlról érkezett fiatalok érdeklődtek a meghirdetett magyarországi mérnöki állások, gyakornoki lehetőségek iránt.

Ábrahám László, az EJMSZ elnöke szerint a pályakezdő magyar mérnökök részint azért maradnak távol a kifejezetten őket megcélzó műszaki állásbörzéktől, mert sokan közülük eleve külföldi tapasztalatszerzésben gondolkoznak. Azok pedig, akik magyarországi nagyvállalatoknál szeretnének elhelyezkedni, jellemzően a diplomájuk átvétele után kezdenek bele aktívabban a munkakeresésbe.

A külföldi hallgatókra jellemző, hogy előre terveznek, és még a végzés előtt szeretnék biztosítani a helyüket valamely magyarországi nagyvállalat mérnöki csapatában. A cégek saját statisztikái szerint a hozzájuk jelentkezők közel felét sikerül is valamilyen pozícióban alkalmazniuk - írták a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×