INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

paks 2

atomerőmű

villamos energia

aszódi attila

A paksi atomerőmű 2018. június 22-én.

Szakértő: nem fognak csökkenni az áramfogyasztási igények

Miközben rekord közeli szinteken alakul a magyarországi áramfogyasztás, több éves csúcsra emelkedett az ellátás importaránya.

A hazai erőművi termelést a Paksi Atomerőmű szokásosnál alacsonyabb kihasználtsága is visszafogta - mondta érdeklődésünkre Aszódi Attila atomenergetikai szakember.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára kifejtette: Paks átállt egy 15 hónapos kampányra. Korábban 12 havonta történt meg a blokkok nagy karbantartása és az ehhez kapcsolódó üzemanyag-átrakás, de most már 15 havonta következik ez be. Az éven belül eltolódik, hogy melyik blokknak mikor van a karbantartása. Így fordulhatott elő, hogy decemberre húzódott a 2-es blokk főjavításának a befejezése. Ezt tetézte, hogy a 1-es blokkon volt műszaki probléma, aminek elhárítására vissza kellett terhelni az 1-es blokkot, így két blokk sem állt rendelkezésre - emelte ki.

Az egyetemi tanár szerint abban nincs semmi meglepő, hogy decemberben évről évre egyre nagyobb villamosenergia-fogyasztás tapasztalható. Az ipar jól működik, aminek nagy villamosenergia-igénye van, és a fűtés és a lakosság is nagy mennyiségben használ villamosenergiát. Az igények növekednek, és ez a tendencia folytatódni is fog - tette hozzá.

Aszódi Attila kockázatos tartja a villamosenergia magas importarányát.

"Az import addig kedvező, amíg olcsó. Ha drágul a villamosenergia, vagy valamilyen ellátási válsághelyzet keletkezik, akkor a importnak komoly következményei lehetnek.

Az összes európai ország önellátásra törekszik. Magyarország nem képes magát ellátni, mert nincs annyi szabályozható erőmű, ami le tudja fedni az igényeket. A Paksi Atomerőmű és a Paks 2 nem fogja ezt megoldani" - hangsúlyozta a szakember, aki szerint harminc éve kapacitáshiányos a rendszer.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon zajlik egy intenzív napenergia fejlesztési program, de hiába építenek be több ezer megawattnyi naperőmű-kapacitást, a kritikus időszakban nem tudja kielégíteni az igényeket. Ezért

más, nem időjárásfüggő kapacitások létesítésében is gondolkodni kell, ha nem akarunk bajba kerülni 2030-2040 között.

Az energiastratégiáit tehát számos európai országnak felül kell vizsgálnia - tette hozzá Aszódi Attila atomenergetikai szakember.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Kapcsolódó hang

Aszódi Attila
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018