eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma
A paksi atomerőmű 2018. június 22-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Szakértő: nem fognak csökkenni az áramfogyasztási igények

Miközben rekord közeli szinteken alakul a magyarországi áramfogyasztás, több éves csúcsra emelkedett az ellátás importaránya.

A hazai erőművi termelést a Paksi Atomerőmű szokásosnál alacsonyabb kihasználtsága is visszafogta - mondta érdeklődésünkre Aszódi Attila atomenergetikai szakember.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára kifejtette: Paks átállt egy 15 hónapos kampányra. Korábban 12 havonta történt meg a blokkok nagy karbantartása és az ehhez kapcsolódó üzemanyag-átrakás, de most már 15 havonta következik ez be. Az éven belül eltolódik, hogy melyik blokknak mikor van a karbantartása. Így fordulhatott elő, hogy decemberre húzódott a 2-es blokk főjavításának a befejezése. Ezt tetézte, hogy a 1-es blokkon volt műszaki probléma, aminek elhárítására vissza kellett terhelni az 1-es blokkot, így két blokk sem állt rendelkezésre - emelte ki.

Az egyetemi tanár szerint abban nincs semmi meglepő, hogy decemberben évről évre egyre nagyobb villamosenergia-fogyasztás tapasztalható. Az ipar jól működik, aminek nagy villamosenergia-igénye van, és a fűtés és a lakosság is nagy mennyiségben használ villamosenergiát. Az igények növekednek, és ez a tendencia folytatódni is fog - tette hozzá.

Aszódi Attila kockázatos tartja a villamosenergia magas importarányát.

"Az import addig kedvező, amíg olcsó. Ha drágul a villamosenergia, vagy valamilyen ellátási válsághelyzet keletkezik, akkor a importnak komoly következményei lehetnek.

Az összes európai ország önellátásra törekszik. Magyarország nem képes magát ellátni, mert nincs annyi szabályozható erőmű, ami le tudja fedni az igényeket. A Paksi Atomerőmű és a Paks 2 nem fogja ezt megoldani" - hangsúlyozta a szakember, aki szerint harminc éve kapacitáshiányos a rendszer.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon zajlik egy intenzív napenergia fejlesztési program, de hiába építenek be több ezer megawattnyi naperőmű-kapacitást, a kritikus időszakban nem tudja kielégíteni az igényeket. Ezért

más, nem időjárásfüggő kapacitások létesítésében is gondolkodni kell, ha nem akarunk bajba kerülni 2030-2040 között.

Az energiastratégiáit tehát számos európai országnak felül kell vizsgálnia - tette hozzá Aszódi Attila atomenergetikai szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×