INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

debrecen

bmw

gyár

építkezés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen munkagépek a Debrecen mellett épülő BMW-gyár építési területének előkészítésén 2019. május 21-én.

Fontos mérföldkőhöz érkezik a debreceni BMW-gyár

Infostart

Jövő év elején már új vezetővel kezdődnek meg a látványos építési munkák Debrecenben.

A lipcsei BMW-gyár jelenlegi vezetője, Hans-Peter Kemser január 1-jén érkezik az épülő debreceni BMW-gyár élére. A kelet-magyarországi telephelyen eddig az infrastruktúrát építették ki, néhány épület alapozása, utak és vasúti vágányok készültek el. Az első épületek az új év elején épülnek fel – értesült a Magyar Nemzet.

A tapasztalt BMW-s a német városból költözik Debrecenbe, ahol 2015 óta vezeti a gyárat, és ennek során az egyes és kettes sorozat, valamint az i3 gyártásáért volt felelős. A legutóbbi hónapokig Michele Melchiorre volt a felelős a magyarországi üzem építéséért, akit a BMW az osztrák gumispecialista Semperittől csábított el. Melchiorre azonban már átvette a BMW-csoport gyártási rendszerének, tervezésének, szerszám- és üzemépítésének vezetését.

Kemser az elektromobilitás specialistája a BMW-nél. Az új osztály gyártása 2025-től indul Debrecenben. A kezdetben ezer alkalmazottat foglalkoztató gyárat zöldmezős beruházásban építik. Évente legfeljebb 150 ezer jármű gördül le a futószalagról, de a kapacitások később megduplázhatók, ugyanis a terület rendelkezésre áll egy második ütem felépítése számára.

A debreceni gyár első épületépítési munkálatai során a központi irodaépület és a képzési központot hozzák létre. Az egymilliárd eurót meghaladó beruházásból, a magyar kormány 12,3 milliárd forint támogatásával, 560 focipályának megfelelő területen épül meg a leendő debreceni BMW-gyár, amelynek a Debrecen melletti észak-nyugati gazdasági övezet ad otthont.

A BMW a jövő évben számos, nem technológiai jellegű épület felépítését kezdi meg, így többek között a tervezési, minősítési és képzési feladatoknak, valamint a humánerőforrás- és menedzsmentfunkcióknak otthont adó épületek is elkészülnek. A technológiai épületek – mint például a présüzem, a szerkezetépítő részleg, a karosszériafényező műhely és az összeszerelő csarnok – felépítésére vonatkozó pályázati kiírásokat az elkövetkező hónapokban nyitják meg.

A gyár építésével párhuzamosan zajlanak az infrastruktúra-fejlesztési munkák a térségben. Hamarosan lezárulhat a 33-as főút Debrecen és az észak-nyugati gazdasági övezet közti szakaszának négysávosítására kiírt közbeszerzés, a jövő év elején indulhat meg a kivitelezés.

Nyitókép: MTI/KKM/Kovács Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018