eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A device with a valve which can be turned on or off to control the flow of a liquid from a pipe. The faucet body is usually made of brass, though die-cast zinc and chrome-plated plastic are also used.
Nyitókép: WIN-Initiative/Neleman/Getty Images

Évek kérdése, és egy több százmilliárdos probléma zúdulhat a nyakunkba

A hazai ívóvízhálózat egészét meg kellene újítani a hétvégén létrejött Víz Koalíció szerint. A vezetékek döntő többsége ugyanis korszerűtlen és elöregedett, emiatt pedig rendszeresek a csőtörések. A teljes munka több száz milliárd forintba kerülne.

Magyarországon az ivóvízhálózat 86 százaléka kockázatosnak minősül a – 10 civilszervezet és 5 szakszervezet által – szombaton létrehozott Víz Koalíció szerint. A résztvevő szervezetek úgy vélik, a vízcsövek szörnyű állapotban vannak, és egyes településeken már komoly kihívást jelent az egészséges ivóvízhez jutás.

Pauló Csilla, az Eleven Vecsés nevű civil szervezet aktivistája az InfoRádiónak azt mondta, a fő probléma, hogy az elöregedett, jellemzően 50-60 éves azbesztcsövek egyre sűrűbben törnek el, cseréjük pedig akár napokat is igénybe vehet. A szombati rendezvényen kiállításra kerültek kiszerelt, elkorrodálódott vezetékek, többek döbbenetére azokon nemrég még ivóvíz folyt – tette hozzá Pauló Csilla.

Arra is kitért, hogy a teljes vezetékhálózat cseréje rengeteg pénzt kívánna, az összeget a konferencia egyik szakmai részvevője mintegy 300 milliárd forintra tette. „Nyilván ez nem jöhet létre azonnal, de kis lépésenként el kell kezdeni, mert – szintén elhangzott – nagyjából 10 éven belül a nyakunkba fog szakadni ez a probléma” – fogalmazott.

A Víz Koalíció petíciót indított a vízvezeték-hálózat cseréje érdekében, amiben javaslatokat fogalmaztak meg a források biztosítására is. Ilyen például a közművezeték-adó fejlesztési tartalékba helyezése, vagy változatlan fogyasztói díjak mellett az áfa csökkentése, hiszen a különbözet már egy tartalékot, egy lélegzetvételnyi szünetet jelenthetne a vízközmű-szolgáltatók részére – magyarázta Pauló Csilla.

A civil aktivista az InfoRádinak azt mondta, a forráshiány mellett a szektor másik problémája a szakemberhiány, ami szintén egyre nagyobb veszélyt jelent a szolgáltatás biztosítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×