INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

magyar energetikai és közmű-szabályozási hivatal

scherer zsolt

földgáz

korrekció

室外天然气连接管道法兰

Az Energiahivatal is segít mérsékelni a földgázárakat

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

November 1-től a felére csökkentette a magyarországi gázáraknál a korrekciós mértéket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A döntésről Scherer Zsoltot, a hivatal szóvivőjét kérdezte az InfoRádió.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke úgy döntött, hogy a korábbi 6 százalékos korrekciós értéket a felére, 3 százalékra mérsékli november 1-jétől, segítve a földgázárak mérséklését.

A lépést illetően Scherer Zsolt az InfoRádióban kifejtette: egy rendszer üzemeltetése szempontjából rendkívül fontos, hogy mindig a kellő mennyiségű energia, illetve energiahordozó álljon rendelkezésre az elosztórendszerben. Éppen ezért – az európai uniós előírásnak megfelelően – létezik ez a bizonyos korrekciós érték, aminek az a célja, hogy a gázkereskedők mindig ugyanannyi gázt tápláljanak be a rendszerbe, mint amennyit a fogyasztók a másik oldalon kivesznek a rendszerből. Ha kevesebb vagy több az a gázmennyiség, amely általa a rendszerbe kerül, akkor lép életbe ez a bizonyos korrekciós érték, aminek eddig 6 százalék volt az értéke – magyarázta a szóvivő.

Vagyis korábban a kereskedőnek a piaci értéknél 6 százalékkal magasabb áron kellett földgázt vásárolnia a hálózatot üzemeltetőtől, következésképp a kereskedőknek, végső soron pedig az ipari fogyasztó gazdasági szereplőknek és intézményeknek a díjai is nőttek. Ezért határozott úgy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, hogy ennek értékét felére, 3 százalékra mérsékli, ezzel is segítve, hogy alacsonyabban lehessen tartani a gázárakat – ismételte meg Scherer Zsolt.

A szakember az InfoRádió érdeklődésére hozzátette, a régebbi földgázárakhoz képest akár kilencszeresére is ugorhattak már a gázárak.

A szóvivő azt is jelezte, amennyiben a gázárak indokolják, a hivatal újra be fog avatkozni.

Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Kapcsolódó hang

Az Energiahivatal is segít mérsékelni a földgázárakat
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018