eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Businessman touching the brain working of Artificial Intelligence (AI) in the futuristic business and coding software development on interface and synchronize network connection, IoT, innovative and technology of business.
Nyitókép: ipopba/Getty Images

Hatalmas dobásra készül az OTP az ITM-mel

A pénzintézet a minisztériummal közösen jelentős erőforrásokat fektet egy olyan mesterséges intelligenciára szabott szuperszámítógép megalkotásába, mellyel létrehozzák a mesterséges intelligencia által használható magyar nyelvi modult – hangzott el az Infotér Konferencián. Ez azért fontos, mert a létező mesterséges intelligencia alkalmazások leginkább angolul működnek, a magyar modellt létre kell hozni, hogy az MI megfelelően tudjon magyar nyelvű szöveges és audio adatokkal dolgozni.

Csányi Péter, az OTP vezérigazgató-helyettese az Infotéren tartott előadásában először arról beszélt, hogy az OTP milyen szerepet játszik Magyarország technológiai előrelépésében. Szavai szerint a bankok ma már technológiai vállalatként tekintenek magukra és versenytársaikra, egyes területeken sajt fintech cégeket hoztak létre. Az OTP menedzsmentje néhány hete fogadta el a bank digitális stratégiáját, amelyben az alkalmazkodóképesség megteremtésére fókuszálnak. „Nem félünk attól, hogy fel kell vennünk a versenyt technológiai cégekkel” – idézi a Portfolio Csányi Péter szavait.

Az MI a technológiai fejlesztések egyik legkompetitívebb területe, szorosan összefügg az írott és beszélt nyelvvel. A technológiai vállalatok nem dolgoznak „niche” nyelveken, csak leginkább angolul, ezért az OTP célja, hogy betöltse ezt az űrt, és magyar, illetve az OTP régiós országainak nyelvén is létrehozzák a mesterséges intelligencia alkalmazásához szükséges nyelvi modulokat. A bank felvállalja a hazai MI-kutatás fejlődésének ügyét, az ITM-mel közösen jelentős erőforrásokat fektetnek egy olyan mesterséges intelligenciára szabott szuperszámítógép megalkotására, mellyel egy úgynevezett GPT-3-as szintű – autoregresszív – nyelvi modellt hoznak létre.

A szuperszámítógép 37,5 petaflop számítási teljesítményű lesz, 40 terrabájt memóriával,

ami később akár többszörösére is bővíthető. A szuperszámítógép segítségével olyan adatkereséseket, összegzéseket, elemzéseket lehet megtenni, ami szöveges elemzést igényel. Töredékére csökkenhetnek az átfutási idők, gyorsítani és pontosítani lehet a döntéselőkészítést. A kapacitást rendelkezésre fogják bocsátani az egyetemek, kutatók, akár vállalatok számára, amelyek növelni kívánják a versenyképességüket.

A fentiekről Csányi Péter Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel írta alá szándéknyilatkozatot.

A tárcavezető „Mesterséges intelligencia és adatpolitika” címmel tartott nyitóelőadást az Infotér Konferencián a bejelentést megelőzően, egybek mellett a magyar MI stratégiát ismertetve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×