INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

szuperszámítógép

otp

itm

mesterséges intelligencia

csányi péter

palkovics lászló

digitális

Businessman touching the brain working of Artificial Intelligence (AI) in the futuristic business and coding software development on interface and synchronize network connection, IoT, innovative and technology of business.

Hatalmas dobásra készül az OTP az ITM-mel

Infostart

A pénzintézet a minisztériummal közösen jelentős erőforrásokat fektet egy olyan mesterséges intelligenciára szabott szuperszámítógép megalkotásába, mellyel létrehozzák a mesterséges intelligencia által használható magyar nyelvi modult – hangzott el az Infotér Konferencián. Ez azért fontos, mert a létező mesterséges intelligencia alkalmazások leginkább angolul működnek, a magyar modellt létre kell hozni, hogy az MI megfelelően tudjon magyar nyelvű szöveges és audio adatokkal dolgozni.

Csányi Péter, az OTP vezérigazgató-helyettese az Infotéren tartott előadásában először arról beszélt, hogy az OTP milyen szerepet játszik Magyarország technológiai előrelépésében. Szavai szerint a bankok ma már technológiai vállalatként tekintenek magukra és versenytársaikra, egyes területeken sajt fintech cégeket hoztak létre. Az OTP menedzsmentje néhány hete fogadta el a bank digitális stratégiáját, amelyben az alkalmazkodóképesség megteremtésére fókuszálnak. „Nem félünk attól, hogy fel kell vennünk a versenyt technológiai cégekkel” – idézi a Portfolio Csányi Péter szavait.

Az MI a technológiai fejlesztések egyik legkompetitívebb területe, szorosan összefügg az írott és beszélt nyelvvel. A technológiai vállalatok nem dolgoznak „niche” nyelveken, csak leginkább angolul, ezért az OTP célja, hogy betöltse ezt az űrt, és magyar, illetve az OTP régiós országainak nyelvén is létrehozzák a mesterséges intelligencia alkalmazásához szükséges nyelvi modulokat. A bank felvállalja a hazai MI-kutatás fejlődésének ügyét, az ITM-mel közösen jelentős erőforrásokat fektetnek egy olyan mesterséges intelligenciára szabott szuperszámítógép megalkotására, mellyel egy úgynevezett GPT-3-as szintű – autoregresszív – nyelvi modellt hoznak létre.

A szuperszámítógép 37,5 petaflop számítási teljesítményű lesz, 40 terrabájt memóriával,

ami később akár többszörösére is bővíthető. A szuperszámítógép segítségével olyan adatkereséseket, összegzéseket, elemzéseket lehet megtenni, ami szöveges elemzést igényel. Töredékére csökkenhetnek az átfutási idők, gyorsítani és pontosítani lehet a döntéselőkészítést. A kapacitást rendelkezésre fogják bocsátani az egyetemek, kutatók, akár vállalatok számára, amelyek növelni kívánják a versenyképességüket.

A fentiekről Csányi Péter Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel írta alá szándéknyilatkozatot.

A tárcavezető „Mesterséges intelligencia és adatpolitika” címmel tartott nyitóelőadást az Infotér Konferencián a bejelentést megelőzően, egybek mellett a magyar MI stratégiát ismertetve.

Nyitókép: ipopba/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018