eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Taxik haladnak az útdíjköteles Liszt Ferenc-repülőtérre vezető úton, a főváros irányába 2015. január 8-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az állam kezében maradhat az útdíj szedése

A gyorsforgalmi úthálózat koncesszióba adása után is az állam szedheti be az útdíjakat, drágulás pedig csak a törvényben rögzített mértékben lesz – mondta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A kormány júniusban döntött arról, hogy az állam 35 évre koncesszióba adja a mintegy 2000 kilométeres autópálya-hálózatot, azaz a felújítást, az üzemeltetést, a fenntartást és a bővítést is. A pályázatra három konzorcium jelentkezett, ezeket a Dömper Kft., a Themis Magántőkealap, valamint az osztrák Strabag vezeti.

A G7 gazdasági portál szerint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egy háttérbeszélgetésen azt mondta: a közbeszerzést várhatóan még idén lezárják, és a szerződést is megkötik.

Bárki nyeri is el a koncessziót, az útdíj beszedése az államnál, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél marad – mondta az InfoRádiónak Bartal Tamás, a társaság vezérigazgatója. Vagyis a NÚSZ mindennapi munkáját ez alapvetően nem érinti, hiszen a társaság az autópályadíjakat szedi, ami a kormányzati hírek szerint változatlan marad – ismételte meg.

A koncesszióba adás miatt nem lesz útdíjdrágulás, az autópályamatricák ára jövőre a törvényben megszabott mértékben emelkedik – tette hozzá Bartal Tamás. Törvény írja elő ugyanis, hogy

az autópályadíjak minden évben a KSH által augusztusban mért infláció mértékével nőnek.

Ez a most augusztusi adatok alapján 4,9 százalék, tehát minden egyes matricatípusnál néhány száz forintos emelkedésre kell majd számítani – ismertette.

Bartal Tamás az InfoRádiónak azt is elmondta, hogy a 2022-es autópályamatricák értékesítését ezúttal is már december 1-én kezdik. A NÚSZ vezérigazgatója szerint a tömeg elkerülése érdekében tanácsos minél korábban vagy online megvenni a matricákat, ami elsősorban az ematrica.nemzetiutdij.hu-s oldalon javasolt, ugyanis, ha itt valaki egyszer regisztrált, a rendszer megjegyzi az adott rendszámot, ezáltal pedig teljes mértékben kiküszöbölésre kerül a tévesztés veszélye, szemben például egy benzinkútnál megvásárolt matrica esetében. Továbbá ez az egyetlen online felület, mindenféle applikációkkal és egyéb oldalalakkal ellentétben, ahol nem kell kényelmi díjat fizetni – hívta föl a figyelmet.

Aki rendelkezik 2021-es éves autópálya matricával, nem kell rohannia, hiszen január 31-ig használhatja azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×