eur:
394.64
usd:
370.74
bux:
66509.87
2024. április 16. kedd Csongor
Az Írországból Észak-Írországba belépőket köszöntő táblán átfestett észak szó Londonderry közelében 2019. március 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Lakat kerül a multik egyik európai adóparadicsomára

Írország megemeli a társasági adót az országban tevékenykedő nemzetközi nagyvállalatok számára az OECD globális minimális társasági adóról tett kezdeményezésére.

Pénteken Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter megerősítette az előző napi kormányülésen hozott döntést a társasági adó megemeléséről. A döntés értelmében a 750 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolító vállalatokra kivetett társasági adót a jelenlegi 12,5 százalékról 15 százalékra emelik meg.

A döntés 56 írországi, összesen 100 ezer alkalmazottat foglalkoztató multinacionális céget érint, valamint 1500 Írországban bejegyzett külföldi multinacionális céget, amelyek együttesen 400 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

Írország a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) globális adóreform-kezdeményezéséhez igazodás jegyében hozta meg a döntést a társasági adó megemeléséről. A pénzügyminiszter szavaival a "helyes, bölcs és pragmatikus" döntéssel "bizonyosságot és stabilitást" biztosítanak a vállalatok hosszú távú beruházási döntéseihez.

A miniszter külön kiemelte, hogy a törvénytervezet szövegezéséből eltávolították a "legalább" kifejezést az adószint meghatározása elől, ami "kulcsfontosságú a bizonyosság megteremtése szempontjából mind a kormány, mind a vállalatok számára a beruházási döntések hosszú távú stabilitásának biztosításához."

Megjegyezte, hogy a 100 ezer alkalmazottat foglalkoztató 56 írországi vállalat és a 400 ezer alkalmazottat foglalkoztató 1500 külföldi vállalaton túl az írországi vállalatok túlnyomó részét nem érinti a döntés, ezek nem esnek a megemelt társasági adó hatálya alá. Az adótétel esetükben nem változik, ami lényeges szempont a belföldi gazdaság működése és az országban működő több ezer kis- és középvállalat szempontjából. "Írországban 160 ezer vállalat működik 750 millió eurónál kevesebb éves árbevétellel, 1,8 milliós alkalmazotti létszámmal. Számukra megmarad a 12,5 százalékos társasági adó."

Elmondta, hogy a kormány megadta az engedélyt Írország csatlakozásához az "OECD Inclusive Framework" politikai kezdeményezéséhez a globális társasági adó bevezetésére a digitalizációval járó kihívások kezelése céljából.

Leo Varadkar vállalkozási, kereskedelmi és foglalkoztatási miniszter, miniszterelnök-helyettes (Tanaiste) korábban már jelezte, hogy Írországnak módjában áll majd kettős adóztatási rendszert működtetni azt követően is, ha csatlakozott az OECD globális minimális társasági adó kezdeményezéséhez.

"Az egyik, amit el akartunk érni, az a 12,5 százalékos társasági adó megtartása volt a kis- és középvállalat számára. A pénzügyminiszter biztosított róla, hogy megkaptuk rá a beleegyezést."

A miniszterelnök-helyettes azzal kapcsolatban, hogy egyes becslések szerint Írország kétmilliárd eurós adóbevételtől foszthatja meg magát a társasági adó megemelésével, megjegyezte: "ezek csak becslések, és olyan feltételezéseken alapulnak, amelyek vagy bebizonyosodnak, vagy nem." Hozzátette: "a 12,5 százalékos társasági adó politikánk óriási sikernek bizonyult, és iparpolitikánk kulcsfontosságú elemét képezi. Évente mintegy 12 milliárd eurót szedünk be társasági adó formájában, ami egy főre vetítve nagyjából a duplája az európai átlagnak. Biztosak akarunk lenni abban, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó többi ország is bevezeti az intézkedéseket. Nem akarunk olyan helyzetbe kerülni, hogy mi bevezetjük, versenytársaink pedig nem, mert azzal hátrányos helyzetbe kerülnénk."

Több mint 130, együttesen a globális GDP több mint 90 százalékát előállító ország csatlakozott már 2021 júliusában a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD minimális globális társasági adó bevezetésére tett kezdeményezéshez.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×