eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Több tízezer építőipari dolgozót próbálnak hazacsábítani

A magyar építőipari ágazatban gyakorlatilag minden szakterületre keresnek embereket, ezért újraindul a hazahívó börze.

Bajorországban indítja újra hazahívó börzéjét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amely versenyképes bérek ígéretével, cégalapítási támogatási lehetőségekkel, stabil ágazati jövőképpel és az új otthonteremtési támogatások bemutatásával csábítja haza a külföldön dolgozó több tízezer építőipari szakembert - írta a Világgazdaság.

A lapnak Nagy Lajosné, az ÉVOSZ ügyvezetőigazgató-helyettese elmondta: a hazatérésre ösztönző rendezvényekkel nem a magyarországi cégek megbízásából, velük szerződésben kint dolgozó 17 ezer magyar munkavállalót célozzák meg, hanem azt a mintegy 30 ezer főre becsülhető szakmunkást és mérnököt, akik német vállalkozásokkal vannak kapcsolatban.

A cikk szerint a jelenleg több mint 360 ezer munkavállalót foglalkoztató magyar építőipari ágazatban gyakorlatilag minden szakterületre keresnek embereket, szakmunkásokat és szakmérnököket mindenképpen, ezen belül a magas- és mélyépítésbe, a szerelőiparba és a tervezőirodákba egyaránt hazavárják a külföldön dolgozókat.

A hazahívó rendezvénysorozat első állomása Münchenben lesz november 11-én, az eseményhez nemcsak személyesen, hanem online formában is lehet majd csatlakozni.

Az ÉVOSZ 2019-ben indította el hazahívó börzéjét, amely ugyancsak Münchenben debütált, majd Amszterdamban folytatódott, a koronavírus-járvány miatt azonban félbemaradt a rendezvénysorozat. Közben épp a pandémia miatti korlátozások nyomán sok külföldön dolgozó hazatért és itthon is maradt - olvasható a Világgazdaságban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×