eur:
393.11
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Unsplash.com

A „békeidőket” idézi az ipari termelés volumene

Az előző hónaphoz viszonyítva azonban hajszálnyit csökkent.

Júniusban az ipari termelés volumene 22,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten, munkanaphatástól megtisztítva 18,6 százalékkal nőtt a kibocsátás.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent

az ipar szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított teljesítménye – erősítette meg csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés volumene 13,0 százalékkal meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 22,2, a csekély súlyú bányászaté 27,6 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 12,8 százalékkal emelkedett. 2019 júniusához viszonyítva a feldolgozóipar termelése 13,8 százalékkal, az energiaiparé 7,2 százalékkal nőtt.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás az ipari átlag alatt, 13,6 százalékkal nőtt tavaly júniushoz mérve és alig 0,8 százalékkal maradt el a két évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártásának volumene 14,7, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 11,3 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 19,0 százalékkal nőtt és 23,6 százalékkal volt nagyobb a 2019. júniusinál. A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,7 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci (17,4 százalékos), mind a belföldi eladások (13,8 százalékos) növekedésének köszönhetően.

A legnagyobb mértékben, 69,9 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült,

elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt és ezzel 77,4 százalékkal múlta felül a két évvel korábbit.

Az előző havi kiugróan magas 60,2 százalékról 37,7 százalékosra lassult a növekedés üteme a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban. Főként a belföldi eladások 56,6 százalékos emelkedése következtében,

3,4 százalékkal mérséklődött a külpiaci értékesítés.

Az előző havi csökkenés után a gyógyszergyártás 13,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az ipari export volumene 14,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 11,3, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 6,6 százalékkal bővült, a villamosberendezések exportja 58,8 százalékkal, a gyógyszereké 20,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 24,0 a feldolgozóiparé 27,6 százalékkal nőtt 2020 azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi eladásai 13,6 százalékkal, a számítástechnikai gyártóké 37,6 százalékkal nőtt, a villamosberendezések belföldi értékesítése 44,8 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit.

A júniusban feladott új rendelések volumene 5,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál a belföldi rendelések 21,4 százalékos és az új export megrendelések 3,3 százalékos növekedése eredőjeként.

A megfigyelt ágazatok teljes rendelésállománya 8,8 százalékkal haladta meg a tavaly június végit a belföldi rendelések 1,4 százalékkal, az exportrendelések 9,3 százalékos növekedésének köszönhetően.

Az első fél évben az ipari termelés 18,8 százalékkal nőtt. A külpiaci eladások volumene 20,0 százalékkal, a belföldi értékesítésé 13,3 százalékkal emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×