eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin
Zöldségek 2020. január 25-én a nagykőrösi piaccsarnokban, ahol Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a kormány támogatásainak köszönhetően a helyi termelői piacok száma 2012 és 2019 között a két és félszeresére, 117-ről 298-ra emelkedett.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Azt hiszi, vége a drágulásnak? Pedig újabb ármelkedés jön az agráriumban

Az értékesítési áraknál mind a termelők, mind a feldolgozók várják, hogy a nyersanyagok drágulását érvényesíthessék. Ráadásul nem csak idén lesz áremelkedés.

Azzal az élelmiszerpiac minden szereplője egyetért: a nyersanyagok drágulása nem épült még be teljesen az értékesítési árakba. Ezzel együtt összességében tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben - derült ki a Takarékbank közléséből.

A piaci szereplők helyzetértékelése főként a baromfi, a szőlő-bor és szántóföldi növénytermesztésre alapozott termékpályákon javult, a többi alágazatban alapvetően stagnálás, minimális csökkenés figyelhető meg.

Még megkapjuk a nyersanyagár-emelkedés utolsó körét

A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői is arra számítanak, hogy az élelmiszerárak a következő egy évben tovább emelkednek, és egy

többéves növekedési ciklusra is számítani kell.

A gazdálkodók az állati termékeknél a takarmányárakban további érdemi emelkedéssel nem számolnak, az értékesítési áraknál viszont mind a termelők, mind a feldolgozók várják, hogy a nyersanyagok drágulását érvényesíthessék.

Az aratás az őszi vetésű növényeknél rendben halad, árpából kifejezetten jó termés várható, továbbá a búza eddigi terméseredményei is bíztatók Magyarországon. A júniusi aszályos időszak miatt a kukorica terméseredményeiben a piac visszaesést vár, a bizalmi indexben ez a várakozás ténylegesen a harmadik negyedben jelenhet meg.

A fontosabb alágazatok közül kiemelkedő javulást mutat az elmúlt egy évben a baromfihús-termékpálya, a bizalmi alindexe négy negyedév alatt 50 százalékkal emelkedett. Elsőként itt tudták érvényesíteni a gazdálkodók a megnövekedett takarmányárakat.

A kedvező értékesítési árak az olajos magvak esetében is bizakodásra adnak okot. A várhatóan jó terméseredmények ugyan csökkenő árakat feltételeznének a búza esetében, viszont továbbra is a 2020 év végi szinteken mozognak az árutőzsdei jegyzések.

A gyümölcspiaci szereplőket alapvetően befolyásolták a tavaszi fagyok, illetve a nyári aszály, a csonthéjas gyümölcsök esetében nem ritka az akár 50-70 százalékos terméskiesés.

A Takarékbank előrejelzése szerint a magyar agrár-élelmiszeripar idei évét a szeptemberi-októberi fejlemények jelentősen befolyásolhatják. A piaci szereplők kismértékben tartanak a negyedik járványhullámtól, de a hazai magas átoltottság miatt nem számítanak erősebb keresletcsökkenésre - írták az elemzésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×