eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Rendelt ételt szállít házhoz egy futár egy budapesti gyorsétteremből 2020. március 19-én. A koronavírus-járvány miatt Magyarországon az éttermek reggel 6 és 15 óra között tarthatnak nyitva, utána csak házhoz szállíthatnak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kellemetlen változás jön a házhozszállításban

Augusztus 1-jén megszűnik az 5 százalékos áfa az elviteles és házhoz szállított ételre, italra.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményben hívja fel a figyelmet, hogy a vendéglátó üzletek 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra.

A kedvezményes áfamérték még tavaly november 14. óta volt hatályban, a kormány akkor a koronavírus-járvány második hulláma idején azért vezette be, hogy ezzel is segítsen a vendéglátással foglalkozó vállalkozásokon, hiszen ez volt az egyetlen bevételi lehetőségük.

A NAV felidézi, hogy milyen esetekben van joguk a vendéglátóhelyeknek a kedvezményes áfát alkalmazni – az üzletekre vonatkozó védelmi intézkedések vonatkoznak rájuk, korábban helyben fogyasztás miatt alkalmazhattak 5 százalékos áfát, elvitelre vagy házhozszállítással értékesítenek ételt és italt –, és azt is, hogy az 5 százalékos adómérték nem vonatkozik a kiszállítással kapcsolatos díjra.

Az adóhatóság emlékeztet, hogy augusztus 1-től a vendéglátó üzlet csak szolgáltatásnyújtás esetén alkalmazhat 5 százalékos áfamértéket, az elviteles, házhoz szállított étel és ital értékesítésére (mivel az nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül az áfa rendszerében) ezen időponttól nem alkalmazható a kedvezményes adómérték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×