eur:
395.3
usd:
371.87
bux:
66257.31
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pxhere

Már látszik a lakáshitelek terheiben az alapkamat-emelés

Az infláció megugrása és az MNB válaszlépése után erősödött a piaci alapú lakáshitelek terheinek az emelkedése.

Felerősödött az emelkedő trend a piaci lakáshitelek hiteldíjában, ahogy az eddig stagnáló fix kamatozású lakáshitelek THM-je is megemelkedett az elmúlt hetekben. A drágulás mértéke még nem drasztikus, azonban a trendnek bizonyára még nincs vége. Az emelkedő dinamika oka minden bizonnyal az MNB szigorodó monetáris politikájában keresendő – írja a Portfolio.

Magyarországon a lakossági hitelezés terén kétség kívül a kormányzat által kamattámogatott hitelek a legkedvezőbbek. A kamatmentes babavárót, a végig fix 3 százalékos kamatozású csokot és otthonfelújítási hitelt viszont sokan nem tudják vagy nem is akarják felvenni, számukra ott vannak a piaci kamatozású hitelek, melyeket különböző kamatperiódusokra lehet felvenni.

A piaci alapú lakáshitelek THM-je egyre csak feljebb kúszott. Az emelkedés már márciusban elkezdődött, bár a leginkább az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatai szöktek fel, míg a változó kamatozású hitel csak némileg. Közben a végig fix THM-ű hitelek sokáig stagnáltak és csak most láthatunk emelkedést, ami az infláció emelkedésének, az ezzel összefüggő hozamemelkedésnek és az MNB kamatemelésének köszönhető.

Az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatai emelkedtek igazán meredeken: míg márciusban 3,12 és 3,69 százalékon álltak az átlagos THM-ek, addig a legújabb adatsorban már 3,56 és 4,04 százalékon. A teljes visszafizetendő összeg terén egy 10 millió forintos, 20 éves lakáshitelnél körülbelül és 250, illetve 350 ezer forintos emelkedést jelent, a havi törlesztőrészletben pedig 1000-1500 forintosat. Az emelkedés mértéke így nem tűnik nagynak, de a dráguló trend egyértelműen kirajzolódik, és ahogy az MNB belép a kamatemelési ciklusba, úgy ez a dinamika csak folytatódni fog.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×