INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

infláció

hitelkamat

lakáshitel

thm

Már látszik a lakáshitelek terheiben az alapkamat-emelés

Már látszik a lakáshitelek terheiben az alapkamat-emelés

Infostart

Az infláció megugrása és az MNB válaszlépése után erősödött a piaci alapú lakáshitelek terheinek az emelkedése.

Felerősödött az emelkedő trend a piaci lakáshitelek hiteldíjában, ahogy az eddig stagnáló fix kamatozású lakáshitelek THM-je is megemelkedett az elmúlt hetekben. A drágulás mértéke még nem drasztikus, azonban a trendnek bizonyára még nincs vége. Az emelkedő dinamika oka minden bizonnyal az MNB szigorodó monetáris politikájában keresendő – írja a Portfolio.

Magyarországon a lakossági hitelezés terén kétség kívül a kormányzat által kamattámogatott hitelek a legkedvezőbbek. A kamatmentes babavárót, a végig fix 3 százalékos kamatozású csokot és otthonfelújítási hitelt viszont sokan nem tudják vagy nem is akarják felvenni, számukra ott vannak a piaci kamatozású hitelek, melyeket különböző kamatperiódusokra lehet felvenni.

A piaci alapú lakáshitelek THM-je egyre csak feljebb kúszott. Az emelkedés már márciusban elkezdődött, bár a leginkább az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatai szöktek fel, míg a változó kamatozású hitel csak némileg. Közben a végig fix THM-ű hitelek sokáig stagnáltak és csak most láthatunk emelkedést, ami az infláció emelkedésének, az ezzel összefüggő hozamemelkedésnek és az MNB kamatemelésének köszönhető.

Az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamatai emelkedtek igazán meredeken: míg márciusban 3,12 és 3,69 százalékon álltak az átlagos THM-ek, addig a legújabb adatsorban már 3,56 és 4,04 százalékon. A teljes visszafizetendő összeg terén egy 10 millió forintos, 20 éves lakáshitelnél körülbelül és 250, illetve 350 ezer forintos emelkedést jelent, a havi törlesztőrészletben pedig 1000-1500 forintosat. Az emelkedés mértéke így nem tűnik nagynak, de a dráguló trend egyértelműen kirajzolódik, és ahogy az MNB belép a kamatemelési ciklusba, úgy ez a dinamika csak folytatódni fog.

Nyitókép: Pxhere
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018