INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

balaton

vendéglátás

elbocsátás

munkaerőhiány

magyar vendéglátók ipartestülete

Nem lélegezhet föl a balatoni vendéglátás

Nem lélegezhet föl a balatoni vendéglátás

Infostart

Bár egyes területeken elszabadultak a fizetések, a balatoni vendégforgalom kiszámíthatatlansága miatt akár elbocsátások is lehetnek a nyáron.

Javában tart a balatoni nyári szezon, és továbbra is nagy kihívást jelent a vállalkozások számára a munkaerőhiány. A legnagyobb problémát azonban a kiszámíthatatlanság jelenti mind a munkavállalók, mind a vendéglátóhelyek számára – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke.

Bár a válság sújtotta turizmusban, a vendéglátás területén előálló munkaerőhiány miatt egyes esetekben elszabadultak a fizetések, a vendéglátóhelyek egy részénél nem emelkedtek a bérek, hiszen a dolgozók örültek a megajánlott pandémia előtti fizetéseknek – tette hozzá az MVI elnöke. Kovács László szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy

bár sok vállalkozás engedett az extrém magas bérigényeknek, ezt nehezen fogja majd kitermelni,

így az MVI elnöke a szezon közepén elbocsátásokra számít.

Ennek legfőbb oka az, hogy a balatoni vendégforgalmat nem lehet előre megjósolni, és nem kizárt az, hogy elmaradnak a várttól a vendégek. Hiszen, míg tavaly „szenzációs” volt a forgalom a Balatonnál, idén sokan utaznak a magyar tenger helyett Horvátországba. Ráadásul, Kovács László szerint a tavalyi, árakkal kapcsolatos negatív tapasztalatok miatt is kevésbé vonzó lehet a Balaton idén.

A szakember szerint, amellett, hogy a költségek rendkívül megemelkedtek, az alapanyagok és a munkabérek akár 25–30 százalékkal nőttek, a vállalkozásoknak ki kell termelniük a szintén emelkedett bérleti díjat és az energiaköltségeket is.

Nagy problémát jelent az is, hogy

több ezren hagyták el a pályát, mert félnek a szigorításoktól és járványtól,

és a biztonságot jobban értékelik a jövedelemnél.

Az MVI elnöke szerint reményt kelthet az, ha az átoltottság növekszik, és a következő, 4. hullám nem vezet majd teljes zárlathoz.

Nyitókép: Unsplash.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018