eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Unsplash.com

Nem lélegezhet föl a balatoni vendéglátás

Bár egyes területeken elszabadultak a fizetések, a balatoni vendégforgalom kiszámíthatatlansága miatt akár elbocsátások is lehetnek a nyáron.

Javában tart a balatoni nyári szezon, és továbbra is nagy kihívást jelent a vállalkozások számára a munkaerőhiány. A legnagyobb problémát azonban a kiszámíthatatlanság jelenti mind a munkavállalók, mind a vendéglátóhelyek számára – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke.

Bár a válság sújtotta turizmusban, a vendéglátás területén előálló munkaerőhiány miatt egyes esetekben elszabadultak a fizetések, a vendéglátóhelyek egy részénél nem emelkedtek a bérek, hiszen a dolgozók örültek a megajánlott pandémia előtti fizetéseknek – tette hozzá az MVI elnöke. Kovács László szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy

bár sok vállalkozás engedett az extrém magas bérigényeknek, ezt nehezen fogja majd kitermelni,

így az MVI elnöke a szezon közepén elbocsátásokra számít.

Ennek legfőbb oka az, hogy a balatoni vendégforgalmat nem lehet előre megjósolni, és nem kizárt az, hogy elmaradnak a várttól a vendégek. Hiszen, míg tavaly „szenzációs” volt a forgalom a Balatonnál, idén sokan utaznak a magyar tenger helyett Horvátországba. Ráadásul, Kovács László szerint a tavalyi, árakkal kapcsolatos negatív tapasztalatok miatt is kevésbé vonzó lehet a Balaton idén.

A szakember szerint, amellett, hogy a költségek rendkívül megemelkedtek, az alapanyagok és a munkabérek akár 25–30 százalékkal nőttek, a vállalkozásoknak ki kell termelniük a szintén emelkedett bérleti díjat és az energiaköltségeket is.

Nagy problémát jelent az is, hogy

több ezren hagyták el a pályát, mert félnek a szigorításoktól és járványtól,

és a biztonságot jobban értékelik a jövedelemnél.

Az MVI elnöke szerint reményt kelthet az, ha az átoltottság növekszik, és a következő, 4. hullám nem vezet majd teljes zárlathoz.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×