eur:
394.2
usd:
369.67
bux:
65555.93
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: vezess.hu

Nem kicsit állt talpra a használtautó-piac

Már csak egy százalékkal vagyunk a koronavírus-válság előtti szint alatt.

Gyorsan korrigálta előző havi visszaesését a hazai használtautó-piac: a DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint belföldön több mint 66 ezer személygépkocsi cserélt gazdát májusban, ezzel az év eddigi részét tekintve az elmúlt hónapban zajlott a legtöbb adásvétel - tudatta a Jóautók.hu közleményében az Infostarttal.

Az év első öt hónapjában az átírások száma május végéig elérte a 323 ezret, ami több mint hét százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért 301 ezres értéket. A piaci aktivitás már alig marad el a koronavírus előtti időszakétól is:

2019 első öt hónapjában 326 ezer volt a gazdát cserélt személyautók száma, ez csupán egy százalékkal magasabb a mostani értéknél.

„A tavaly tavaszi szigorú lezárásokat követően a használtautó-piac gyakorlatilag egy-két hónap alatt kiheverte a koronavírus okozta sokkot, és a visszanyert lendület azóta is kitart – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Ehhez hozzájárult, hogy a járvány idején megnőtt a kereslet az olcsó második autók iránt, de más szegmensekből is jöttek át vásárlók. A határzár miatt sokan az import helyett ezúttal belföldön találták meg a következő autójukat."

Év végére az összforgalom akár a 2019-ben beállított 808 ezres rekordszint közelébe is kerülhet.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 23 százalék az aránya. Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf. A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift vezeti, amelyet az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követ.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×