INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

balaton

koronavírus

munkaerőhiány

vendéglátás

Lángost árulnak a mogyoródi Hungaroringen a Forma-1-es Magyar Nagydíj első és második szabadedzésének napján, 2014. július 25-én.

Most van csak igazán nagy gond a Balaton partján

Infostart

Jönnek végre a vendégek, csak nincs, aki kiszolgálja őket a tó környéki éttermekben.

Akadnak olyan felszolgálók, akik alkalmanként, például egy-egy esküvőre beugranak segíteni az étterembe, ahol korábban dolgoztak. Ám már nem szeretnének visszatérni a vendéglátásba. Közülük többen az építőiparban és a kereskedelemben helyezkedtek el – írja körképében a veol.hu.

Egy Balaton-parti étterem tulajdonosa azt mondta, a koronavírus miatti korlátozások idején is meg tudta tartani munkatársait, ezért most szerencsésnek mondhatja magát: teljes a személyzet. Csak konyhai kisegítő állást hirdetett, mert jelentősen megnőtt a forgalom, de kevesen jelentkeztek.

Sok balatoni vendéglátósnak viszont gondot jelent a szakember-felvétel.

Munkaerőhiány van, a tulajdonosok szívesebben vennék vissza korábbi alkalmazottaikat, akiknek a járvány miatt kellett felmondaniuk.

Akadnak is olyan felszolgálók, akik alkalmanként beugranak segíteni egy-egy estére., de már nem szeretnének visszatérni a vendéglátásba. Közülük többen a kereskedelemben helyezkedtek el, mert azt tartósan biztosabb ágazatnak érzik.

Más tulajdonos arra panaszkodott, hogy túl magasak a jelentkezők elvárásai az anyagiakat és a körülményeket tekintve is, ugyanakkor nem eléggé képzettek, tapasztaltak, gyakorlottak. Országosan több tízezer ember hagyta el a szakmát, és a tapasztalatok szerint az építőipar számított a legjelentősebb elszívó szektornak, ahol ugyanannyi pénzt kereshetnek a korábbi vendéglátósok, mint előző munkahelyeiken. Viszont a jelenlegi állásuk családbarátabb, nem kell éjszakánként, hétvégenként dolgozniuk.

"Soha nem volt még ilyen nehéz helyzet a vendéglátásban. Vannak olyan étterem- és büfétulajdonos ismerőseim, akik most, amikor már lehetne, ki se tudtak újra nyitni" – mondta egy veszprémi étterem-tulajdonos, szerinte elszabadultak a bérigények, drágább a vendéglátásban a munkaerő, emellett az alapanyagok beszerzése is többe kerül, és mindez kihat az étlapok áraira

Nyitókép: MTI/Marjai János
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018