eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Virágzó kajszibarack-ültetvény Somogytúr közelében 2019. március 24-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Egészen tragikus a helyzet több kedvelt gyümölccsel

A cseresznye, a meggy és a barackosok is komoly fagykárokat szenvedtek el, ezért a megszokottnál 40-50, sőt akár 60 százalékkal kevesebb lesz idén ezekből a gyümölcsökből a termés – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnöke.

Tavasszal a hideg idő miatt 2 hetes csúszásban volt itthon a vegetáció, minden gyümölcs később érett, a hirtelen berobbant kánikula azonban felgyorsította az érési folyamatokat, így például a vártnál jóval rövidebb lett az eperszezon. A Nemzeti Agárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnökének elmondása szerint, a vontatott kezdés ellenére már a szabadföldi szamóca betakarításának a végénél járnak. „A most bekövetkezett meleg fölgyorsította az érést, így a különböző fajták és éréscsoportok összecsúsztak.”

Mártonffy Béla hozzátette:

a tavaszi fagyok megtizedelték a virágzó gyümölcsösöket, így idén nyáron a megszokottnál jóval kevesebb lesz több fajtából is.

Mint mondta, a korai cseresznyéket már szedik, de ezen gyümölcs esetében is félő, hogy összeérés lesz a különböző fajták között. Az össztermés 40 százalék körül alakulhat, amit a szakember 8 ezer tonnára saccolt. A meggy ugyan kevésbé volt fagyérzékeny, később virágzott, ugyanakkor megfázott, amit a mostani hullás is jelez. „Pontosan nem tudjuk megmondani, hogy mennyi meggyünk lesz a fán, de szerintem 60-70 százalék terméssel számolhatunk.”

A kajszinál viszont egészen tragikus lett idén is a termés, hasonlóan, mint az őszibaracknál.

Mártonffy Béla szerint a tavalyi termésmennyiségekkel lehet utóbbiak esetében számolni.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara megoldást kíván találni erre a visszatérő problémára – a szakminiszter őszre várja az előterjesztést, szakértők bevonásával most ezen folyik a munka – tette hozzá a szakember. Úgy véli, hogy vissza kell állítani néhány fontos nemesítési és fajtavizsgálati tevékenységet annak érdekében, hogy a gazdák a jövőben biztonságosan tudjanak termelni.

A kevesebb termés miatt várhatóan ezeknek a gyümölcsöknek az ára is magasabb lesz idén, fejtette ki Mártonffy Béla, hozzátéve, hogy a várható áremelkedés pontos mértékét szakmai szervezetként az agárkamara nem tudja most megjósolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×