eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

Elérhető a családikedvezmény-kalkulátor

Újabb segítséggel bővült az adóhatóság oldala.

A családikedvezmény-kalkulátor az éves bevallás elkészítéséhez nyújt segítséget: kiszámolható, hogy az érintett milyen összegben tud kedvezményt érvényesíteni és hogy a bevallását hogyan kell kitöltenie. A NAV kiemeli: a program kizárólag a felhasználó által megadott adatok alapján számol, ezért célszerű a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolások adatai alapján kitölteni.

A bevallás kitöltésekor nyilatkozni kell a gyerekekről, azaz az eltartottakról, kedvezményezett eltartottakról, közös igénybevétel, megosztás esetén ennek tényéről. Amennyiben a bevallási tervezet már tartalmazza ezeket az adatokat, akkor célszerű azokat ellenőrizni – teszik hozzá.

Arra is fölhívják a figyelmet, hogy a családi járulékkedvezmény alapjaként az adóalap után meghatározott, az adózót terhelő járulék vehető figyelembe. Ez például azt jelenti, hogy a munkabér után családi járulékkedvezmény alapjaként megállapított járulék nem lehet több, mint:

  • az adóalap 17 százaléka 2019-ig,
  • az adóalap 18,5 százaléka 2020-tól.

A Jogszerű családi kedvezmény kiszámítása kalkulátor segítségével meg lehet határozni az év közben jogszerűen és jogosulatlanul igénybe vett családi járulékkedvezmény összegét.

A családi kedvezményről bővebben „A családokat érintő adóalap-kedvezmények” című 73. számú információs füzetben olvashat – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×