eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Pexels
Nyitókép: Pexels

Majdnem félmillió fiatal lehet adómentes

Az eddig becsültnél több fiatalt érinthet a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége, amely jövőre lép életbe - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az adómentességgel kapcsolatban korábban nagyságrendileg 280 ezer érintettről lehetett olvasni. Ez az adat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korcsoport szerinti foglalkoztatottsági adataiból származik, amellyel az éves átlagos foglalkoztatottságot mérik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2019-es évre vonatkozó bevallási adatai szerint viszont 460 ezer fiatalt fog érinteni a változás - mutatott rá a GKI.

A nagy eltérés egyik oka, hogy a 25 év alattiak jelentős része idénymunkásként vagy időszakosan dolgozik, ezért csak részlegesen kerülnek be a KSH statisztikáiba. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ezeknek a fiataloknak csak időszakosan nyújthat segítséget a kedvezmény.

A NAV adatai szerint a 25 év alattiak átlagosan havi bruttó 127 ezer, azaz nettó 84 ezer forintot kerestek, és átlagosan havi nettó 19 ezer forint többletbevételhez juthatnak a kedvezmény bevezetésével. Közülük a közmunkásbért keresők havi 12,2 ezer, a minimálbéresek havi 24,2 ezer, a garantált bérminimumot keresők havi 31,6 ezer, az átlagbéren foglalkoztatottak pedig havi 58,6 ezer forinttal többet vihetnek haza 2022-től.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×