eur:
394.42
usd:
370.73
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels.com

Több ág is húzza a szépségipari dolgozókat

Napokat sem bírnak ki, elfogytak a tartalékok.

Az ATV-ben Gerendai Károly emlékeztetett: a szórakoztatóiparban most már a második nyári szezon jön, mikor a szabadtéri helyek nem, vagy csak nagyon erős korlátozásokkal működhetnek. Az éttermek akár 40 százaléka pedig zárva maradhat, de pontos számokat nem tudni, mert az, hogy valaki most nem működtet kiszállítást, nem jelenti azt, hogy nem fog kinyitni később.

A szépségipari dolgozók március 22-én szerettek volna nyitni, ám a korlátozások meghosszabbításával ebből semmi nem lett. „Családok drámájáról van szó, nem hogy még további két hetet nem bírnak, napokat sem. Rengetegen hagyják abba, 10-20 éves szalonok zárnak be végleg, elfogytak a tartalékok ” – emelte ki Drabant Fruzsina. A Szabad Szolgáltatók Facebook-csoport alapítója emlékeztetett: mivel a szépségipar 90 százaléka katás vállalkozó, ezért a bértámogatás nem vonatkozik rájuk. A bérletidíj-elengedés pedig azért nem éri el őket, mert az üzleteik túlnyomó többségét magánszemélyektől bérlik, az állam viszont az állami és önkormányzati üzletek bérleti díjának elengedését garantálja.

Gerendai Károly szerint nem arról van szó, hogy a kormány semmit nem tett, hanem arról, hogy ahhoz nem tettek eleget, hogy életben lehessen tartani a bajba jutott szektorok vállalkozásait. „Bértámogatásokat, adókedvezményeket kapnak a cégek, de ha a végén tönkremennek, ez mind megy a kukába” – tette hozzá.

A műsorban az is elhangzott, hogy a kamarák azt javasolták a kormányzatnak, hogy a bajban lévő szektorokra külön állítsanak össze segítségnyújtó csomagokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×