eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Üres polcok egy genfi ABC-áruházban 2020. március 14-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványa miatt az emberek az alapvetőnek tekintett cikkek felvásárlásába kezdtek Svájcban.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

Roham a boltokban, újra kitör a pánikvásárlás

Már csütörtök este zsúfoltak voltak az üzletek a bejelentett korlátozások hírére, de a kereskedők nyugtatnak, tele vannak a raktárak.

Tömött parkolók, zsúfolt üzletek jelezték csütörtök este a kötelező 19 órás zárás előtt, hogy a lakosság megkezdte a felkészülést a jövő héttől érvényes korlátozásokra. A péntek reggeli nyitás után is a legtöbb boltban jóval többen voltak a megszokottnál, megkezdődött a spájzok feltöltése.

A jelenség nem ismeretlen, egy évvel ezelőtt, a koronavírus-járvány első hulláma idején is beindult a pánikvásárlás, sok terméket – például vécépapírt, takarítószereket, tartós élelmiszereket, élesztőt – hosszabb ideig nem is lehetett kapni. Azóta hozzászoktak az emberek a járvány okozta kellemetlenségekhez, így vélhetően ezúttal nem okoz majd akkora sokkot a boltok jó részének bezárása.

Nincs veszélyben a napi fogyasztási cikkek, drogériatermékek, friss élelmiszerek, alapanyagok üzleteinek üzemelése, teljes gőzzel zajlik az áruértékesítés, a biztonságos kiszolgálás a továbbiakban is garantált lesz minden áruterületen – közölte a Magyar Nemzettel Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke megerősítette: biztonságos a magyar áruellátottság rendszere, a raktárak tömve vannak árucikkel, és a korábbi tapasztalatok alapján felkészültebbek a láncok a megváltozó igények kiszolgálására is.

"Ne vásároljunk dömpingszerűen, mert az elmúlt egy év bebizonyította:

senki nem marad enni- és innivaló, gyógyszerek, fertőtlenítők, alaptermékek nélkül"

– hangsúlyozta Bubenkó Csaba.

Tele lesznek az üzletek polcai, így nincs ok az aggodalomra, a felhalmozásra pedig végképp semmi szükség – jelentette ki a Borsnak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György, és hangsúlyozta: az élelmiszerboltok nyitvatartása mellett a tranzit- és teherforgalmat sem korlátozzák, ezért zavartalan lesz az ellátás. Ő nem számít pánikszerűen megnövekvő vásárlói létszámra az üzletekben, mert a lakosság már hozzászokott a kialakult helyzethez.

A bevásárlóközpontok is csak a hétvégén lehetnek nyitva, ennek ellenére a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége nem számít nagy rohamra – közölte Balatoni Judit főtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×