eur:
392.35
usd:
365.87
bux:
66823.12
2024. április 26. péntek Ervin
A Mátrai Erőmű Visonta közelében 2019. augusztus 21-én készült légi fotón.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

2025 fontos év lesz a Mátrai Erőműben

Az MVM Zrt. a következő hónapokban véglegesíti az átalakítás ütemtervét.

Az 500 megawattos gázüzeműblokknak 2025 végére már állnia kell a Mátrai Erőmű területén, amelynek technológiaváltása során az egyik kiemelt szempont a foglalkoztatás fenntartása - mondta a Világgazdaságnak Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Az átalakítás révén a klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően az ország szén-dioxid-kibocsátásának 14 százalékáért felelős Mátrai Erőmű működése a jelenleginél sokkal környezetkímélőbbé válik - mutatott rá a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az interjúban.

Az erőmű technológiaváltását az indokolja, hogy 2025 végén lejár az összes lignittüzelésű blokk üzemideje. A lignitblokkok leállására el kell készülnie a beruházássorozat fő elemének, az 500 megawattos gázturbinás erőműnek. A nagy hatékonyságú, legmodernebb technológiájú berendezés üvegházhatásúgáz-kibocsátása körülbelül a negyede lesz a kiváltott lignites blokkokénak - fejtette ki az államtitkár.

A technológiaváltás további eleme a körülbelül 200 megawattos napelemes beruházás, valamint a meglévő infrastruktúrára alapozó 31,5 megawattos, hulladék- és biomassza-égetésre is alkalmas kiserőmű.

Steiner Attila kiemelte, hogy az erőmű a régió kiemelt foglalkoztatója, több ezer család megélhetését biztosítja, ezért az átmenet során nagyon fontos a munkahelyek védelme. Az érintett munkavállalók számára átképzési és vállalati mobilizációs programokat biztosítanak.

Hozzátette, hogy Magyarország megpályázta az Európai Unió LIFE programjának úgynevezett integrált projekt felhívását, amelynek keretében 5,2 milliárd forint támogatáshoz jutott, és további, modernizációs célra felhasználható forrásra számít az EU kibocsátáskereskedelmi rendszeréből, vagyis a szén-dioxid-kvóta pénzeiből.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×