eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Guerini-Temesi Melinda /IM

Hatalmas átalakulás előtt a hazai energetika

Rendszerszintű átalakítások szükségesek, mivel nagyon változó az energiapiac, és mert a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra, a körforgásos gazdaságra - hangoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium január 15-én kinevezett körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A pénteki lapszámban megjelent interjúban Steiner Attila azt mondta, hogy konkrét eredményekre kell átfordítani az eddigi munkát.

Nagy átalakulás előtt áll a magyarországi energetika és hulladékgazdálkodás, beruházások sora vár tervezésre és megvalósításra. Ezek koordinálását és a lehető legtöbb európai uniós forrás lehívását, optimális felhasználását kapta feladatául az államtitkár.

Steiner Attila azt mondta, hogy pályázatokkal kell segíteni az eddig elért eredmények megőrzését. Az energetika és a hulladékgazdálkodás több ponton kapcsolódik egymáshoz, ezért logikus ezek együttes kezelése – tette hozzá.

Közölte, hogy részt vett a hétéves uniós költségvetés tárgyalási folyamatában, ezért rálátása van az uniós finanszírozási logikára.

A 750 milliárd eurós (262 ezer milliárd forint) helyreállítási csomag lehívása viszont teljesen más struktúra szerint zajlik majd. Alapvetően a zöldátmenetre kell elkölteni a helyreállítási és rezilienciaépítési eszköz (RRF) 672,5 milliárd eurójának (235 ezer milliárd forint) 37 százalékát.

Ez komoly szándék az unió irányából, és nagy lehetőség a kormánynak is,

hogy meg tudja valósítani a céljait – fogalmazott.

Az államtitkár úgy látja: az Európai Bizottság lényegében elfogadta, hogy a nukleáris energia nélkül az Európai Unió nem tudja teljesíteni a 2050-es klímasemlegességi célokat. Azt is tényként kezelik, hogy

az atomenergia kulcstényező az ellátásbiztonságban és a megfizethető áramellátásban.

Steiner Attila arról is beszélt, hogy szigorúbbá válhat az illegális szemetelés büntetése. A szankciórendszer működtetésére új hulladékgazdálkodási hatóságot terveznek létrehozni.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×