eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Bajban a magyar sör - de nem a szuperprémium

A kocsmák, szállodák és vendéglők bezárása "a pince mélyére" taszította a hordókat.

A 2020-as év csúszdára ültette magyar sörgyártókat, 7,5 százalékkal csökkent a forgalmuk - derül ki a Világgazdaság összeállításából. Válságállónak csak a szuperprémium kategória, illetve az alkoholmentes, ízesített termékek bizonyultak.

Az értékesítés mennyisége 6,177 hektoliter volt tavaly, de a fent említett százalékos esésnél is durvább a belföldi értékesítés visszaesése, 9 százalékos - vagyis az export még nőtt is, de a termelésnek kevesebb mint 10 százalékát adta csak.

A behozatal közben szintén nő (4,3 százalék), már csaknem 800 ezer hektoliter.

A hazai piaci visszaesés egyik oka nyilvánvalóan az éttermek, a kocsmák és a kisvendéglők bezárása, a hordós sör piacán 50 százalékos volt a visszaesés nagyságrendje tavaly. De az üveges piacon is 26 százalékos mínusz keletkezett.

A 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben realizálódik a forgalom több mint fele, ez az előző évivel megegyező érték. A szupermarketeket és diszkontokat egyaránt magában foglaló 401–2500 négyzetméteres csatornáké a forgalom csaknem 40 százaléka, míg a jellemzően hipermarketeket tömörítő, 2500 négyzetméter feletti szegmensé a piac bő ötöde. A kisebb alapterületű, 200 négyzetméter alatti boltokra jut a sörvásárlások 35 százaléka.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×