INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

13. havi nyugdíj

nyugdíj

nyugdíjprémium

tállai andrás

gazdasági növekedés

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én.

A 13. havi nyugdíj után az idén jöhet még nyugdíjprémium is

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Megkezdődik a 13. havi nyugdíj erre az évre eső részének kifizetése a következő hetekben, ha pedig a gazdaság jól teljesít, idén nyugdíjprémiumot is fizet a kormány – mondta egy lapinterjúban a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Február 12-én kezdi meg a 13. havi nyugdíj kifizetését az államkincstár, külön juttatásként nagyjából 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy kapja meg havi járandóságának negyedét – mondta Tállai András a Magyar Nemzetnek. Az államtitkár közölte: a banki átutalások február 12-én történnek meg, a postai kézbesítés ezután következik.

A 13. havi nyugdíjak visszaépítését Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be április elején a koronavírus-járvány miatt bevezetett gazdaságvédelmi intézkedések részeként. Most februárban a negyedhavi nyugdíjat kapják meg a jogosultak, az egyheti összeg egy az átlagnyugdíj esetében 37 650 forint. Jövőre a nyugdíj felét teszi majd ki ez a juttatást, 2023-ban a háromnegyedét, és 2024-re lesz teljes a 13. havi nyugdíj.

Tállai András azt mondta: a negyedhavi nyugdíjak kifizetésére összességében csaknem 90 milliárd forintot fordítanak, a kifizetést több mint kétmillió nyugdíjas és további négyszázezer nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy kapja meg.

Az államtitkár hozzátette, ha az idei folyamatok a kormány tervei szerint alakulnak, akkor 2021-ben ismét erőteljesen növekedhet a magyar gazdaság. Kiemelte: ha a GDP bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, akkor novemberben a nyugdíjasoknak prémiumot is fizet a kormány. 2020-ban a recesszió miatt erre nem volt lehetőség, idén viszont Tállai András szerint minden ok megvan a bizakodásra.

A gazdasági elemzők január első hetében közölték várakozásaikat a magyar gazdaság 2021-es növekedésére. Az Equilor átlagosan 4 százalékos bővüléssel számol. A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója ennél valamivel nagyobb növekedést vár 2021-re.

"2020-at lezártuk, körülbelül 6 százalékos lehetett a gazdaság visszaesése. Az idei év sokkal jobb lesz, 5-6 százalék közötti növekedés sem elképzelhetetlen, 2022-ben pedig akár 6-7 százalék közötti növekedésre is lehet" – mondta Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Takarékbank elemzői háttérbeszélgetésén három forgatókönyvet vázolt fel az idei növekedésre – a kulcs: miként alakul a lakosság átoltottsága.

  • Az első forgatókönyv idén 6, jövőre 7 százalékos bővülést vár, ebben az esetben a második negyedévben újabb vakcinák jelennek meg.
  • A továbbra is akadozó oltóanyag-ellátásssal kalkuláló, pesszimistább második forgatókönyv 2021-ben 4,5, 2022-ben pedig 7,3 százalékos bővülést jelez.
  • A harmadik forgatókönyv szerint nem valósul meg a lakosság átoltottsága a kívánt szinten sem itthon, sem Európában, és továbbra is szükség van a korlátozások fenntartása. Ebben az esetben az idén csak 3,2 százalékkal nő a magyar gazdaság gazdaság, a kilábalás döntő része pedig 2022-ben lesz 7,7 százalékos bővüléssel.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

A 13. havi nyugdíj után az idén jöhet még nyugdíjprémium is
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018