INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

koronavírus

veszélyhelyzet

babaváró hitel

Fontos változások a babaváró hitel igénylésében

Fontos változások a babaváró hitel igénylésében

Infostart

Számos változást hozott a veszélyhelyzet bevezetése.

A hvg.hu a Bankmonitor szakértői segítségével áttekintette a legfontosabb változásokat:

  • Meghatalmazással elég az egyik házastárs az igényléshez a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig. Ehhez azonban szükség lesz egy teljes bizonyító erejű magánokiratra, amelyben a pár egyik tagja meghatalmazza a másik felet a Babaváró támogatás iránti együttes igénylés házastárs nevében történő benyújtására, a kölcsönkérelem benyújtásához és a kölcsönszerződés megkötéséhez szükséges jognyilatkozat mindkét házasfél nevében való megtételére,valamint a kölcsönszerződés megkötésére.
  • A Babaváró hitel iránti kérelem a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig benyújtható akkor is, ha a feleség a veszélyhelyzet alatt betöltötte a 41. életévét, és egyébként minden egyéb feltételnek megfelelnek. A lehetőség azokra is vonatkozik, akik a korábbi veszélyhelyzet végét (2020. június 16.) követően érték el ezt a kort.
  • Az elutasított Babaváró igénylés miatt a pároknak lehetőségük van a dokumentáció kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezni a kormányhivatalnál, ám ez a határidő ugyancsak kitolódik a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig.
  • A Babaváró hitel fontos elemei a gyermek/gyermekek érkezéséhez kapcsolódó kedvezmények, a megszületett gyermekek bejelentésére most ugyancsak a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig lesz lehetősége a pároknak.
  • A kamattámogatás megszűnését eredményező okok bejelentésének (válás, mindkét félnek megszűnik a magyarországi lakcíme, a gyermek egyik szülővel sem él együtt) határideje szintén kitolódik.
  • A folyamatos, minimum 3 éves tb-jogviszony igazolása – legalább a pár egyik tagja részéről – alapvető feltétele a Babaváró hitel igénylésének. Ha a jogviszony a veszélyhelyzet alatt, illetve az azt követő 30 napon belül szakadt meg – például azért, mert valaki elveszítette az állását –, akkor ezt nem veszik majd figyelembe akkor sem, ha 30 napnál hosszabb volt a szünet. Kikötés ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napon belül ismét legyen megfelelő tb-jogviszony.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018