eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Budapesti Értéktőzsde / Facebook

A piacot manipuláló tőzsdei ügylet miatt bírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank 23 millió forint bírságot szabott ki egy cseh társaságra a piaci manipulációt tiltó jogszabályi rendelkezések és a szavazati jog mértékének bejelentésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt.

A jegybank piacfelügyeleti eljárásában azt vizsgálta, hogy a Bonatrevi Sales a.s nevű cseh társaság a budapesti tőzsdén jegyzett SET GROUP Nyrt. részvényeivel folytatott tőzsdei kereskedése során tiltott piaci manipulációt valósított-e meg.

Azt állapította meg, hogy a Set Group Nyrt.-ben a jogsértés időpontjában jelentős tulajdoni hányaddal rendelkező cseh cég több száz esetben adott önkötést eredményező tőzsdei megbízást - amikor a megbízások mindkét oldalán ő állt - a Set Group részvényekre.

A jegybank szerint a végül szankcionált önkötések során kizárható volt a társaság valós ügyletkötési szándéka.

A Bonatrevi Sales képviselőjének elmondása szerint a társaság a Set Group-részvény portfólióját akarta hosszabb távon árfolyamnyereséggel értékesíteni. A magasabb nyereség elérése érdekében adtak önkötési megbízásokat, hogy

a részvény árfolyamát mesterségesen szinten tartsák.

A jegybank azt is feltárta: 11 napon a Bonatrevi Sales önkötéses ügyletei a részvénydarabszámot alapul véve a teljes tőzsdenapi Set Group részvényforgalom 30 százalékát meghaladó ügyletforgalmat tettek ki, és volt olyan kereskedési nap, amikor a Set Group részvényügyletek 98 százalékát a társaság önkötései adták.

Az MNB közleménye szerint a cég önkötéses ügyletei hamis, félrevezető jelzéseket közvetíthettek a tőkepiaci szereplőknek a vizsgált részvény valós piaci megítéléséről, legfőképpen annak keresletéről-kínálatáról, így sértették a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, a tőkepiac integritását.

Emellett a társaság háromszor nem tett eleget a Set Group Nyrt.-ben fennálló szavazati arányának változásával kapcsolatos, jogszabályban meghatározott bejelentési kötelezettségének az MNB felé, amivel megsértette a tőkepiaci törvény irányadó rendelkezéseit.

A bírság mértékének meghatározásakor az MNB elsődlegesen azt értékelte, hogy

a piaci manipuláció tilalmának megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működése szempontjából.

Súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság huzamosabb időn át végezte jogsértő tevékenységét. Szintén növelte a bírság mértékét az adott tőzsdei részvények magas közkézhányada, míg enyhítő körülménynek számított, hogy az nem szerepelt a BUX és a BUMIX indexkosarakban, s nem kapcsolódott hozzá határidős termék sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×