eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Színellenőrzéshez használatos színmezők a Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtandó Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya) gyártása közben, a Pénzjegynyomdában.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Változnak jövőre a SZÉP-kártya keretösszegei

Eltűnnek a különbségek és vélhetően újra kell szociális hozzájárulási adót is fizetni.

Idén a kormány az egyedüli béren kívüli juttatásként adható Széchenyi pihenőkártya kereteit megemelte, és eltörölte a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettséget a juttatásnál, ezzel segítve a nehéz helyzetbe kerülő turizmuson és vendéglátáson. Így jelenleg a kedvezményes adózású rekreációs keret vállalkozásoknál évi 800 ezer forint lehet, míg költségvetési szerveknél 400 ezer forint.

A SZÉP-kártya alzsebeire ezen belül legfeljebb a következő összegeket tölthetik fel kedvezményes adózással a cégek:

  • szálláshely alszámlára évi 400 ezer forint,
  • vendéglátás alszámlára évi 265 ezer forint,
  • szabadidő alszámlára évi 135 ezer forint.

Januártól visszaállt volna a kedvezményes adózású rekreációs keret, ami a vállalkozásoknál évi 450 ezer forint, költségvetési szerveknél pedig 200 ezer forint lett volna. A Pénzügyminisztérium által kedden benyújtott adótörvény-változási javaslat szerint viszont jövőre a béren kívüli juttatásoknál megszűnne a költségvetési szervek és a vállalkozások közötti különbség, azaz egységesen évi 450 ezer forint lenne a rekreációs keret – írja a 24.hu.

A törvényjavaslat arról nem tesz említést, hogy az alszámláknál terveznének változást, így vélhetően visszaállnak az április 22. előtti összeghatárok, vagyis

  • szálláshely alszámlára évi 225 ezer forintot,
  • vendéglátás alszámlára évi 150 ezer forintot,
  • szabadidő alszámlára évi 75 ezer forintot

utalhatna majd jövőre is kedvezményes adózással a munkáltató.

Emellett januártól visszaáll az is, hogy keretösszegeken belül 15 százalék szja-t és 15,5 százalék szochót kell fizetni. Keretösszegen felül továbbra is egyes meghatározott juttatásnak számít, amit a SZÉP-kártyára küld a munkáltató, és az adóalap 1,18-szorosa után kell megfizetni az szja-t és a szochót, ami összesen 35,99 százalékos adóterhet jelent.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×