eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

100 milliárd forintra emelik a vállalkozásfejlesztési pályázat keretét

Az 50 milliárd forintos keret több mint kétszeresére érkezett támogatási igény a vállalkozások technológiai megújulását segítő pályázaton, ezért a kormány további 50 milliárd forinttal duplájára emeli az eredeti keretösszeget - jelentette be Varga Mihály a Gazdasági Kabinet ülését követően.

A pénzügyminiszter kiemelte: a járvány elleni győztes csata után most a gazdaság újraindításának van itt az ideje, ezért a kormány minden életképes, fejleszteni kívánó magyar vállalkozást támogat az újraindulásban. A felhívásra közel 4500 cégtől érkezett pályázat 105 milliárd forint értékben.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány májusban jelentős fejlesztési forrásokat csoportosított át, majd az így meghirdetett pályázatokban rekordidő alatt hirdették ki az első nyerteseket - emlékeztetett Varga Mihály, kiemelve, hogy a támogatási kérelmek értékelése és elbírálása jelenleg is folyamatos, több cég esetében már előleget is kiutaltak.

A cégek két operatív program, a GINOP és VEKOP keretében meghirdetett "Mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása" című felhívásokra jelentkezhettek 33,3 milliárd, illetve 18,8 milliárd forintos keretösszeggel. A kormány mostani döntésével mindkét program forrása emelkedik.

A miniszter elmondta, a pályázat olyan fejlesztéseket és beruházásokat támogat, amelyek a vállalkozások hatékonyságát, a munkahelyek védelmét és új munkahelyek létrehozását segítik. A feltételesen visszatérítendő támogatásból egyebek mellett új eszközök, gépek szerezhetők be, de felhasználható automatizált termelés kialakítására, információs technológiák fejlesztésére, ingatlan beruházásra, termék- és szolgáltatásfejlesztésre, képzésre is - részletezte Varga Mihály. Mint mondta: a pályázatra való kétszeres túljelentkezés azt mutatja, a magyar vállalkozások készek fejleszteni annak érdekében, hogy megerősödve kerüljenek ki a válságból. A kormány ezt nemcsak a pályázati keret megemelésével, hanem gyorsított, egyszerűsített eljárásrenddel is segíti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×