eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vásárlók a nagykanizsai Tesco áruházban 2015. március 8-án. Ez az utolsó hétvége, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül nyitva tarthatnak az üzletek. Az Országgyűlés 2014. december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így március 15-től vasárnap már nem lehet dolgoztatni az alkalmazottakat a kereskedelemben, pihenőnap jár nekik. A 200 négyzetméternél kisebb üzletek azonban kinyithatnak a hét utolsó napján is, ha csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozik benne.
Nyitókép: Varga György

Mi várható a boltokban? Elemzők válaszolnak

Eltérően vélekednek a kiskereskedelem idei kilátásairól az MTI-nek nyilatkozó elemzők a márciusi adatok alapján, de abban egyetértenek, hogy májustól már élénkülhet a forgalom, az éves forgalom pedig a tavalyi körül lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közlése szerint márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly. Februárban még 11,2 százalék volt a növekedés éves összevetésben. A kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmát befolyásolta - tették hozzá.

Még nem ezek a legbeszédesebb adatok

A márciusi adatokra reagálva a Takarékbank vezető elemzője 1,5-2 százalékos visszaesést valószínűsített 2020-ra. Suppan Gergely ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a fertőzésveszély miatti korlátozásokat március közepén jelentették be, így járvány hatása az áprilisi adatokból jobban látszik majd.

Várakozása szerint szerint az élelmiszerüzletek forgalma továbbra is jelentős mértékben nőhet, de ez jórészt annak köszönhető, hogy visszaesett a munkahelyi, az iskolai, és a vendéglátóhelyi étkezés. Más üzletek visszaesését az internetes értékesítés és a csomagküldés csak részben tudta ellensúlyozni - tette hozzá.

Az elemző szerint később számolni lehet az elmaradt fogyasztásokkal, és májustól lassú ütemben élénkülhet a forgalom. A folytatás azonban szerinte azon is múlik, hogy az állam milyen mértékben pótolja a kieső fizetéseket.

Lesz-e majd újabb szigorítás?

A K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője éves szinten emelkedést valószínűsít, ám szerinte ez attól is függ, hogy később lesz-e esetleg újabb szigorítás, és az üzletek milyen ütemben nyithatnak ki ismét.

Németh Dávid szerint az élelmiszerek forgalmának márciusi bővülése a járvány miatti felvásárlásoknak köszönhető, és ezek áprilisban valószínűleg már csak enyhébb mértékben ellensúlyozzák a visszaesést. A nem élelmiszert árusító boltok forgalma jelentősen csökkent, noha az elmúlt években épp ezek járultak hozzá jelentősebb mértékben a kiskereskedelem bővüléséhez - tette hozzá.

Az elemző szerint áprilisban a márciusinál is jelentősebb lehetett a csökkenés, mivel az élelmiszerboltok ekkor már kisebb mértékben tudták csak ellensúlyozni a többi üzlet forgalmának kiesését. Májustól azonban Németh Dávid is fordulatot vár, és hónapról hónapra folyamatos növekedést valószínűsít a korlátozások feloldásának köszönhetően.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×