eur:
393.82
usd:
368.57
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels

Ezt kérik a turizmus megmentéséhez az érdekképviseletek

A koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben gazdaságstabilizáló programcsomagra vonatkozó javaslatokat állított össze és nyújtott be a kormánynak öt turisztikai szakmai szövetség. A programcsomag azonnali intézkedést igénylő, középtávú és hosszú távú javaslatokat is tartalmaz - mondta az InfoRádiónak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. 

Konkrét javaslatunk volt, hogy a járulékkedvezményt december 31-ig hosszabbítsák meg: ez a meglévő munkatársak megtartásához könnyebbség mind a nagyobb, mind a kisebb munkaadók számára is, még úgy is, hogy a dolgozók gyakorlatilag állásidőn vannak, mert konkrét munkavégzés nincs - mondta az InfoRádiónak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke.

A másik javaslatuk egy konkrét bértámogatásra vonatkozik - ezt a 2008-as válságnál már alkalmazták, és szerintük jól működött. Lényegében arról van szó, hogy a munkaerő-költség egy részét megtámogatja egy alap. Az Európai Uniós számos országában ez volt az általános javaslat, több helyen már el is fogadták, hogy a minimálbér 60-80 százalékát megtéríti az állam ezen állásidő alatt.

"Ehhez hasonló javaslatot tettünk mi is"

- tette hozzá Gál Pál Zoltán.

Emellett javasolták a Széchenyi Pihenőkártya felhasználásának és adómentességének könnyítésére, a reprezentációs adó csökkentésére - igaz, ez már egy hosszabb távú, növekedési, kilábalási javaslat -, illetve a rövidtávú szálláskiadás szabályainak egy, az idegenforgalomhoz jobban igazodó szabályozására.

Az elnök szerint

a járvány adminisztratív korlátozó szabályainak felfüggesztése után 6-12 hónap kell ahhoz, hogy a világ turizmusa a korábbihoz hasonlóan kezdjen működni.

Ugyan korábban azt gondolták, hogy akár már júliusban, augusztusban a belföldi idegenforgalom el tud indulni - és ez segítheti a vendéglátóhelyeket a működési költségeik megtermelésében -, de most úgy látszik, hogy ez is sokkal fokozatosabban és egészen elhúzódóan tud csak beindulni. A korlátozások feloldása és a légiközlekedés helyreállása után 6-12 hónap lehet a kilábalás, amennyiben a munkahelyeket sikerül megőriznünk, és így a vendégek újrafogadását lehetővé tenni - erősítette meg Gál Pál Zoltán.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×