eur:
394.92
usd:
363.4
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A demonstráló taxis szervezetek konvoja a Lánchídon 2016. május 3-án. A taxisok az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakoznak vonulásos demonstrációjukkal a belvárosban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Újabb tiltakozási hullám söpörhet végig a budapesti taxisokon

Demonstrációkkal, hídlezárással fenyegetőzik egy taxis egyesület a Bolt miatt - írja a Napi.hu.

A gazdasági portál szerint az Uber utódjaként emlegetett Bolt (korábbi nevén a Taxify) azzal húzta ki a gyufát, hogy nem felel meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak. Nem kizárt ugyanakkor, hogy a tiltakozás hátterében a Bolt nemzetközi ismertsége áll, amely miatt sok Budapestre érkező külföldi őket választja a hazai vetélytársak helyett - jegyzi meg a cikk.

Csertek István, az Európai Taxis Egyesület elnöke azt mondta, tüntetés szervezését is kilátásba helyezték egyes taxisok arra az esetre, ha a Bolt autói tovább dolgozhatnak.

"Tarlós István tudtával több mint négy hónapja minősítés nélkül szolgáltatnak a Bolt autói. Mivel a Taxify/Bolt szabadjelzői nem felelnek meg a követelményeknek, kérjük, hogy a cég minősítését haladéktalanul vonják vissza.

.... demonstráció szervezésébe kezdtünk. Ez először a Városháza környékét fogja érinteni. Utána jönnek újra a hidak"

- jelentette be Csertek István, a Budapest Közút Zrt. szakértőjének, Komáromi Endrének.

A cikk emlékeztet arra, hogy az Uber távozását követően jelent meg itthon a Taxify Hungary Fuvarszervező és Szolgáltató Kft., amelyet 2016 júliusában hoztak létre taxis személyszállításra.

Csertek István szerint " a taxikat ugyan átnevezték, de a Bolt szabadjelzőit és oldalmatricáit nem minősítették le, így szolgáltatniuk sem lehetne".

Az Európai Taxis Egyesület elnöke elmondta, mivel nem felelnek meg a követelményeknek azt a trükköt vetik be, hogy a minősítő telepre úgy mennek be, hogy a matricát letakarják, a szabadjelzőt pedig lecserélik a Taxifyra vagy másra, majd amikor kijönnek a minősítésről, visszateszik a Bolt jelzést. Ez már több hónapja így működik és az illetékes hatóságok, bár Csertek István szerint tudnak a szabálytalanságokról, semmit nem tesznek ellene.

A lap megkereste a Boltot is, a cégtől azt a választ kapták, hogy működésük mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályoknak, sofőrjeik minden olyan engedéllyel rendelkeznek, melyeket a hatóság előír, és ezeket az illetékes hatóság folyamatosan ellenőrzi is. A márkanév használatához az illetékes, állásfoglalásra jogosult fővárosi intézmény hozzájárult. Arra a kérdésre, mi az oka annak, hogy az előírásoknak nem megfelelő Bolt szabadjelzővel közlekednek az autóik, a cég azt válaszolta, hogy a nem jogerős döntést megfellebbezték, és remélik, hogy másodfokon nekik adnak majd igazat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×