INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

szennyvíz

iszap

székesfehérvár

pápa

Szennyvíz levegőztetése Gádoros új szennyvíztisztító telepén 2013. szeptember 25-én. Ezen a napon ünnepélyes keretek között adták át a település új szennyvíztisztító telepét.

Nemcsak horvát, hanem szlovén szennyvíziszap is bűzlik Magyarországon

Infostart

Szlovénia teljes kibocsátása is két hazuai telephelyen landolt, de a kormány most közbelép, és betiltja a szennyvíziszap importját.

2018-ban Szlovénia egy éves termelésének megfelelő mennyiségű szennyvíziszap érkezett két magyar feldolgozótelepre – értesült 24.hu. Korábban csak az derült ki, hogy Horvátországból szállítanak Székesfehérvárra és Pápára igencsak büdös szennyvíziszapot, tavaly 41 ezer tonnát, az idén pedig az engedélyek szerint 48 ezer tonnát. 2018-ban 30 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Szlovéniából is a magyarországi telepekre.

Bár az anyag büdös, tájsebet gyógyítanak vele a helyszínen, talajhelyettesítő lesz belőle, amin energianád és erdő növekedhet, majd a növényeket erőművekben hasznosítják.

Az Európai Unión belül utaztatott szennyvíziszap tekintetében Magyarország ott van az élmezőnyben. Az elérhető legfrissebb adatok 2016-ból állnak rendelkezésre, ezek szerint abban az évben közel 83 ezer tonna szennyvíziszap érkezett hazánkba, ezzel a második helyen szerepel. Az első helyen Németország áll 192 ezer tonnával, míg a harmadikon Franciaország, 25 ezer tonnával.

Az iszapimportnak azonban alighanem vége lesz, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette: további importot a magyar hatóságok a jövőben nem fognak engedélyezni és felülvizsgálják a meglévő engedélyeket. Teljes tilalom azért nem lesz, mert az ellenkezne áruk szabad áramlásának uniós alapelvével – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018