INFORÁDIÓ 
2019. október 17. csütörtök
Hedvig

hagyma

vöröshagyma

import

Nem állunk valami jól hagymafronton

Nem állunk valami jól hagymafronton

Infostart

Technológiai okokból kevés a hagyma, de ha lenne is elég, az import egyelőre lenyomja a magyart. Sok tennivaló volna az ágazatban, tudják is, mik ezek.

Beérett ugyan a hazai hagyma, de drága marad - írja összeállítása legfontosabb következtetéseként a Baon.hu kiskunsági hírportál. Egy kiló vöröshagymáért például kétszer annyit kérnek, mint tavaly ilyenkor.

Az idei évben már januárban elfogyott a hagymatermés, onnantól kezdve a magyar asztalokon importot hámoztak. Az új most érkezik, de már most látszik, hogy az ár csak felfelé változhat, a termesztési költségek ugyanis megugrottak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai is azt mondják, a hazai fogyasztás csupán felét lehet hazaiból ellátni.

A megyei termesztők egyébként az országon belüli királyok, 11–12 ezer tonnával, igaz, ennél már jóval többet is termett itt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei közben már hagymamunkacsoportot is felállítottak, amelynek célja azt elérni, hogy amíg van a piacon magyar hagyma, azzal kereskedjenek. Ebben sokat segítene, ha a magyar hagyma áttelelő lenne, ehhez viszont átfogó termelésfejlesztés szükséges - vélik szakemberek.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018