eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Újabb fordulatot céloz meg az MNB

A hazai zöld pénzügyi szegmens beindítását célzó intézkedéseket tervez a Magyar Nemzeti Bank.

Nyilvános szakmai konzultációt indít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Zöld programról, amivel a magyar pénzügyi közvetítőrendszernek a környezeti fenntarthatósághoz való erőteljesebb hozzájárulását tervezik elősegíteni.

A jegybank 2019 februárban hirdette meg Zöld programját a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében.

A programban az MNB számos intézkedéssel ösztönzi a magyarországi pénzügyi intézmények, illetve az általuk kínált termékek környezettudatosabbá, zöldebbé tételét is. Első lépésként az MNB pályázatot hirdetett a felügyelt pénzügyi intézmények számára a 2019. évi Zöld pénzügyek díj elnyerésére. Szintén a Zöld programba illeszkedik az az intézkedés, hogy az MNB - jegybanki körökben az elsők között - elkülönített zöldkötvény-portfóliót hoz létre a devizatartalékban - emlékeztet a jegybank.

Következő lépésként az MNB tanulmányban foglalta össze azokat a lehetséges intézkedéseket, amelyek a zöld pénzügyi piacok beindítását, fejlesztését célozzák.

A közlemény szerint mivel a pénzügyi rendszerben a "zöld fordulat" csak fokozatos, tudatos folyamaton keresztül mehet végbe, a vitaanyag számos strukturális intézkedést is tartalmaz. Így például a témával kapcsolatos lakossági ismeretterjesztésre, keresletélénkítésre, vagy éppen a zöld pénzügyi kutatásokra, szakemberképzésre vonatkozóan.

A szerdán nyilvános konzultációra bocsátott dokumentumban szereplő, jelenleg az MNB által vizsgált intézkedésekre a jegybank a nyár folyamán várja az érintett piaci és társadalmi szereplők észrevételeit, javaslatait. Az MNB ezek alapján 2019 őszén alakítja ki végleges intézkedési csomagját - olvasható a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×